Mexicos nye president Andrés Manuel López Obrador. Foto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USAs president Donald Trump gratulerer venstrekandidat Andrés Manuel López Obrador som ny president i Mexico. López Obrador fikk 53 prosent av stemmene.

«Jeg ser virkelig fram til å jobbe med ham. Det er mye som skal gjøres som vil gagne både USA og Mexico», skriver Trump på Twitter.

Klokken 6 mandag morgen norsk tid opplyser valgkommisjonen i landet at López Obrador har vunnet med 53 prosent av stemmene. Samtidig uttaler Enrique Peña Nieto, Mexicos president de siste seks årene, at han har gratulert utfordreren med seieren.

De to øvrige presidentkandidatene, Ricardo Anaya fra høyrepartiet PAN og José Antonio Meade fra det nåværende regjeringspartiet PRI, endte på henholdsvis 22 og 16 prosent av stemmene.

Både Anaya og Meade var raskt ute med å erkjenne valgnederlaget da stemmelokalene stengte.

Lover forvandling

López Obrador leder venstrepartiet Morena og har to ganger tidligere stilt som presidentkandidat uten å lykkes. Årets valgkamp har imidlertid vært en helt annen for den tidligere borgermesteren i Mexico by, som har ledet klart på meningsmålingene fram til valget.

64-åringen har lovet en total forvandling i Mexico, blant annet med økte studiestipender og lærlingplasser til ungdom og høyere pensjon for de eldre. Motstanderne hans er bekymret for at en mer statsstyrt økonomi skal sette Mexico tilbake mange tiår.

Kvinnelig borgermester

Ifølge målingene har Mexico by valgt López Obradors partifelle Claudia Sheinbaum som den første kvinnelige borgermesteren i landets hovedstad.

I tillegg til ny president skal mexicanerne velge 128 representanter i Senatet for seks år og 500 medlemmer av Representantenes hus for tre år.

Også representanter i 31 delstatsforsamlinger, flere guvernører og nærmere 1.600 borgermestre skal velges.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]