Irans president Hassan Rouhani. Illustrasjonsbilde Foto: Walter Bieri via Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Østerrike vil frata en iransk diplomat hans diplomatiske immunitet etter at han ble pågrepet i Tyskland i forbindelse med mulige terrorplaner i Frankrike.

Den iranske regjeringen har fått beskjed om at mannens diplomatiske status blir opphevet innen 48 timer om ikke Iran selv opphever den, sier en talsmann for Østerrikes utenriksminister.

Diplomaten, Assadollah Assadi, ble pågrepet søndag ved den tyske byen Aschaffenburg i forbindelse med at et belgisk-iransk par samme dag ble arrestert i Belgia med eksplosiver i bilen.

Både paret og diplomaten er mistenkt for å ha planlagt et bombeangrep mot et folkemøte som den iranske opposisjonsgruppa Folkets mujahedin (MeK) arrangerte i Frankrike søndag, og belgiske myndigheter krever Assadi utlevert.

Kalt inn på teppet

Østerrikske myndigheter har innkalt Irans ambassadør på teppet for å be ham «bidra til å oppklare situasjonen».

Pågripelsene kaster en skygge over besøket til Irans president Hassan Rouhani i Sveits og Østerrike, der han vil forsøke å overbevise europeiske land om viktigheten av å bevare atomavtalen som USA har trukket seg fra, og be dem motstå amerikanske krav om å stanse handelen med Iran.

Zarif: – Beleilig

Irans utenriksminister Javad Zarif kaller anklagene om et bombeattentat og pågripelsene et forsøk på å avspore oppmerksomheten fra Rouhanis besøk.

– Så beleilig. Akkurat når vi innleder et presidentbesøk i Europa: En angivelig iransk operasjon og bakmenn pågrepet, tvitret han og la til at Iran alltid fordømmer vold og terror.

MeK er en iransk eksilgruppe som er basert i Frankrike og Albania og sto på EUs og USAs terrorlister inntil for få år siden. Den var tidligere basert i Irak og kjempet sammen med Irak mot Iran i krigen mellom de to landene på 80-tallet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]