annonse
annonse

Østerrike vil frata en iransk diplomat hans diplomatiske immunitet etter at han ble pågrepet i Tyskland i forbindelse med mulige terrorplaner i Frankrike.

Den iranske regjeringen har fått beskjed om at mannens diplomatiske status blir opphevet innen 48 timer om ikke Iran selv opphever den, sier en talsmann for Østerrikes utenriksminister.

Diplomaten, Assadollah Assadi, ble pågrepet søndag ved den tyske byen Aschaffenburg i forbindelse med at et belgisk-iransk par samme dag ble arrestert i Belgia med eksplosiver i bilen.

annonse

Både paret og diplomaten er mistenkt for å ha planlagt et bombeangrep mot et folkemøte som den iranske opposisjonsgruppa Folkets mujahedin (MeK) arrangerte i Frankrike søndag, og belgiske myndigheter krever Assadi utlevert.

Kalt inn på teppet

Østerrikske myndigheter har innkalt Irans ambassadør på teppet for å be ham «bidra til å oppklare situasjonen».

Pågripelsene kaster en skygge over besøket til Irans president Hassan Rouhani i Sveits og Østerrike, der han vil forsøke å overbevise europeiske land om viktigheten av å bevare atomavtalen som USA har trukket seg fra, og be dem motstå amerikanske krav om å stanse handelen med Iran.

Zarif: – Beleilig
annonse

Irans utenriksminister Javad Zarif kaller anklagene om et bombeattentat og pågripelsene et forsøk på å avspore oppmerksomheten fra Rouhanis besøk.

– Så beleilig. Akkurat når vi innleder et presidentbesøk i Europa: En angivelig iransk operasjon og bakmenn pågrepet, tvitret han og la til at Iran alltid fordømmer vold og terror.

MeK er en iransk eksilgruppe som er basert i Frankrike og Albania og sto på EUs og USAs terrorlister inntil for få år siden. Den var tidligere basert i Irak og kjempet sammen med Irak mot Iran i krigen mellom de to landene på 80-tallet.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon