Harry Kane jubler etter sitt sjette mål i VM-sluttspillet. Det så i det lengste ut til å bli Englands seiersmål mot Colombia, men avgjørelsen falt først i straffesparkkonkurranse. Foto: Victor R. Caivano, AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

England mistet seieren tre minutter på overtid og så et nytt straffesparktraume i hvitøyet, men greide å holde nervene i sjakk og slo Colombia ut av fotball-VM.

David Ospina reddet Jordan Hendersons straffespark, men Manual Uribe satte det neste i tverrliggeren, og det sto 3-3 da Jordan Pickford reddet Carlos Baccas skudd. Dermed fikk innbytter Eric Dier en matchball han ikke misbrukte, selv om Ospina hadde hånden på hans lave skudd.

– Jeg er glad for at jeg kunne hjelpe laget på den måten. Vi vant fortjent, sa den kanskje største helten Pickford.

– Det var vidunderlig å score vinnermålet. Et stort øyeblikk, sa Dier.

Med 1-1 i kampen og 4-3 i straffesparkkonkurranse er England klar for VM-kvartfinale mot Sverige lørdag. Etter å ha røket ut på straffesparkkonkurranse i alle de seks tidligere mesterskap hvor laget har vært involvert i 11-metersrullett var det britenes tur til å juble.

Harry Kane, Marcus Rashford og Kieran Trippier scoret også for England i straffesparkkonkurransen.

Også i ordinær tid så straffespark ut til å være en vinnermelodi for England tirsdag. Kane både skaffet og scoret på straffesparket som inntil tredje overtidsminutt så ut til å sende England videre. Colombia var i 80 minutter mest opptatt av å forsvare seg mot England og krangle med dommeren, men sluttspurten ga et VM-drama.

Juan Cuadrado hadde misbrukt en kjempesjanse på en kontring Kyle Walker forærte Colombia, og Radamel Falcao hadde kommet til et par farlige avslutninger, da Colombia på overtid fikk hjørnespark fra høyre.

Barcelona-stopper Yerry Mina berget Colombias avansement fra gruppespillet da han scoret på hjørnespark mot Senegal. Tirsdag ble han redningsmann igjen da han knuste Harry Maguire i luftduellen, møtte Cuadrados serve og nikket i bakken og opp i nettaket.

Dermed blåste han nytt liv i kampen og ordnet en ekstra halvtime med drama. Colombia var best i 1. ekstraomgang, England i den andre, men mål ble det ikke.

Dårlig oppførsel

Før utligningen lå kampen an til å huskes mest for colombianernes dårlige oppførsel, og situasjonen som ga England ledelse var typisk.

I det 54. minutt prøvde Kane å løpe seg fri fra sin oppasser Carlos Sánchez ved et engelsk hjørnespark. Colombias midtbaneanker tok et fast grep om spissen og antydet en ærerik fortid som bryter da han rev ham rett ned.

Dommeren sto rett ved og var ikke i tvil, men colombianerne forsinket straffesparket i over tre minutter med protester. Kane holdt hodet kaldt, ventet ut Ospina og plasserte ballen iskaldt midt i mål. Dermed tangerte han Gary Linekers rekord på seks mål for England i et VM-sluttspill.

Siste representanter fra andre enn de to tradisjonelle fotballkontinentene forsvant ut av VM mandag med Mexico og Japan, og kampen i Moskva gjorde det klart at det i kvartfinalene blir seks europeiske og to søramerikanske lag.

England tok seg til sin første VM-kvartfinale på 12 år, og håpet om den første tittelen siden VM-seieren i 1966 vokser seg stadig litt større.

Tynt uten James

Colombia måtte greie seg uten sin største stjerne og mest kreative spiller James Rodríguez, som ikke rakk kampen etter sine leggproblemer. I hans fravær gjorde José Pékerman og hans spillere en solid taktisk jobb og tok brodden av det engelske laget, men hadde lenge skuffende lite å fare med framover. England skapte heller ikke mye.

Første omgang huskes best for håndgemeng ved et engelsk frispark rett før pause. Wilmar Barrios gjorde en brå bevegelse så hodet hans traff haken til Henderson, som lot seg inspirere av Neymar og gikk over ende som om han var truffet av lynet. Dommer Mark Geiger lot spillerne krangle i flere minutter før Trippier skjøt frisparket utenfor.

Colombianerne fortsatte å vise dårlig oppførsel etter straffesparkavgjørelsen og etter det. Særlig var stjernespissen Radamel Falcao inntil sluttminuttene mer opptatt av å krangle med dommer og motspillere enn av å score målet laget hans så desperat trengte.

De ti siste minuttene kom de første sjansene. På overtid tvang Mateus Uribe keeperen til en kjemperedning, og hjørnesparket ga utligning, men tirsdag lot ikke England seg knekke.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]