Jan Åge Fjørtoft tror Lionel Messi legger opp på landslaget etter VM-fiaskoen. Foto: AP Photo/Frank Augstein / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Jan Åge Fjørtoft tror vi ser starten på det som kan bli et tronskifte i verdenstoppen. Kylian Mbappé er mannen som kan ta opp arven etter Messi og Ronaldo.

Kvartfinalene i fotball-VM er klare. Det foregår uten det siste tiårets mest dominerende spillere, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Argentina og Messi kom skjevt ut av startblokkene med 1-1 i første kamp mot Island. Deretter ble søramerikanerne overkjørt av Kroatia, før de haltet seg videre med en sen scoring i kampen mot Nigeria. I åttedelsfinalen mot Frankrike sa det stopp.

Nå tror Viasat-ekspert Jan Åge Fjørtoft at Messis karriere på landslaget er over.

– Det koster nok mer og mer å ta turen hjem til Argentina for å spille kamper. Han er blitt eldre og har dessuten takket nei til landslaget tidligere, sier Fjørtoft.

31 år gamle Messi hintet til at landslagskarrieren kunne være over dersom mesterskapet i Russland ble en fiasko.

– Vi føler at dersom vi ikke vinner VM i Russland, så vil den eneste løsningen være å gi opp landslaget.

Ronaldo motiveres av personlige meritter

Til tross for at Cristiano Ronaldo er to år eldre enn Messi, mener Fjørtoft at den portugisiske målmaskinen har en helt annen motivasjon.

– Han motiveres av å kunne skrive seg inn i historiebøkene. Han vil ha flest kamper og flest mål. Han er den mestscorende europeiske fotballspilleren og vil neppe gi seg nå. Det føler jeg meg ganske sikker på.

Ronaldo startet mesterskapet på fantastisk vis. Han scoret hattrick i åpningskampen mot Spania, før han ble matchvinner i 1-0-seieren mot Marokko. Real Madrid-spilleren gikk deretter målløs av banen i kampene mot Iran og Uruguay.

Den nye vinen

Når spillere som Messi og Ronaldo stadig blir eldre, knyttes det forventninger til hvem som skal over tronen som verdens beste fotballspiller. Fjørtoft mener Frankrikes Kylian Mbappé er en het kandidat.

– Jeg tror nok de to gutta som har dominert de siste ti årene også vil levere et par sesonger til. Men Mbappé har alle forutsetninger for å ta steget opp på det ypperste nivået. Det viste han mot Argentina.

19-åringen som forlot Monaco til fordel for Paris Saint-Germain forrige sommer, leverte en av mesterskapets beste enkeltkamper i åttedelsfinalen mot Argentina. Med to scoringer og et vanvittig dribleraid som resulterte i straffe, introduserte unggutten seg virkelig på verdensscenen.

– Mbappé er spesiell. Han kan ta fotballen til et helt nytt nivå. Det er en kombinasjon av rå fysikk, enormt tempo og en nesten barnslig innstilling til spillet. Det ser ikke ut som det koster ham noe. Vi har sett prov på kvalitetene hans i mesterligaen. Det er ekstraordinært.

Mesterskapets overraskelser

Fjørtoft trekker fram Romelu Lukaku, Eden Hazard, Edinson Cavani og Harry Kane som mesterskapets mest toneangivende så langt. Eksperten er dessuten imponert over mer umeritterte spillere som Russlands Denis Tsjerysjev og franske Benjamin Pavard.

– Vertsnasjonen går «alltid» videre, med unntak av Sør-Afrika i 2010. Det var vært morsomt å se russerne. Tsjerysjev kom inn fra benken i første kamp og scoret to vakre mål. Han har levert resten av mesterskapet også. Jeg er også imponert over Pavard. Han ble hentet til Stuttgart og har tatt nivået i Bundesliga. Han har vært solid for Frankrike og står dessuten med en av VMs flotteste scoringer i kampen mot Argentina.

Tsjerysjev ble hentet til Real Madrid som ung gutt, men fikk aldri mer enn to kamper for klubbens A-lag. De to siste årene har han spilt for Villareal.

– Ofte kan det være et blaff. Noen treffer med formen, spiller fantastisk under mesterskapet, men forsvinner nokså raskt. Det er spennende å se hvilke spillere som evner å ta steget opp på den virkelig store scenen etter mesterskapet.

Lewandowski har skuffet

Polen var trukket fram som et lag som kunne gå langt i mesterskapet. Med tap i de to første kampene, var laget ute allerede før siste og avgjørende kamp mot Polen. Dermed hjalp det lite at polakkene slo Japan 1-0. Robert Lewandowski scoret 29 mål på 30 kamper i årets Bundesliga, men forlot VM uten en eneste scoring.

– Han var svært skuffende. Han var svak i samtlige kamper og var absolutt en spiller jeg hadde forventninger til. Jeg vurderer ham som den kanskje nieren i mesterskapet, fordi han er så komplett. VM ble rett og slett en fiasko.

Heller ikke Timo Werner får gode skussmål fra Fjørtoft. RB Leipzig-spilleren scoret 13 mål i årets sesong, men evnet ikke ta opp arven etter mesterskapsekspert Miroslav Klose.

– Han var langt unna nivået en kan forvente. Det er litt overraskende ettersom han har levert nokså bra på landslaget tidligere. Det er nok en faktor til hvorfor det ikke fungerte for Tyskland.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]