Antallet studenter med over en million kroner i studiegjeld har firedoblet seg på fem år. Uansvarlig gjeldspåleggelse, mener Ansa-president.
I fjor føyet 46 studenter seg inn i rekken av totalt 309 nordmenn med studiegjeld i millionklassen. Studenter i utlandet utgjør flesteparten av disse, og med innføringen av en ny låneordning er tallet ventet å stige, skriver Dagens Næringsliv.
I 2017 ble det innført et tilleggslån på opptil 101.800 kroner for studenter som må betale skolepenger på mer enn 131.386 kroner i året. Ifølge Lånekassen har om lag 5.200 studenter allerede benyttet seg av dette.
Ansa-president Ole Kristian Bratset tror denne innføringen vil gi flere studielån i millionklassen og kaller det en uansvarlig gjeldspåleggelse.
– Det er bred politisk enighet om at man ønsker internasjonal kompetanse, og da må politikerne ta en større del av regningen, sier Bratset. Han viser til at en bachelor og master i utlandet kan ende opp med å koste 1,3 millioner kroner.
Men kunnskapsminister Iselin Nybø (V) avviser at låneordningen er uansvarlig og mener det gir fleksibilitet til studenter som velger å reise utenlands.
– Har du bodd i et land i fem år, så har du fått en regning, og du vet hva det koster, sier hun og legger til:
– Dette er folk som får seg svært gode utdannelser og vil få gode jobber.
(©NTB)