De tolv guttene og deres fotballtrener har fått mat av redningsarbeidere og tilstanden deres er etter forholdene ok. Foto: Tham Luang Rescue Operation Center / AP / NTB scanpix.
Del saken
 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  

Det beste for guttene i en grotte i Thailand er mest sannsynlig å komme ut uten dykking, men det kan la seg gjøre, tror lederen i Norsk Grottedykkerforbund.

– Jeg er utrolig glad for at de er funnet i live. Det er det viktigste. Da er en viktig milepæl nådd, sier leder Ane Mengshoel til NTB. Samtidig understreker hun at en vanskelig jobb gjenstår for redningsmannskapene.

– Det er aller best om de får ned vannstanden, så de kan komme seg uten å dykke. Men de må vurdere om dykking er aktuelt. Barna får mat og varme klær, og da kjøper mannskapene seg litt tid og kan gjøre grundige vurderinger før en avgjørelse, sier Mengshoel.

Tirsdag advarte imidlertid thailandske myndigheter om at kraftig nedbør de kommende dagene kan øke vannstanden i grotten, noe som kan gjøre det nødvendig å framskynde uthentingen med dykking, ifølge nyhetsbyrået AP.

De tolv fotballguttene i alderen 11 til 16 år og treneren deres på 25 år har vært fanget i grotten siden 23. juni, etter at de søkte tilflukt for regn, og grotten ble oversvømmet.

Mandag fant to britiske spesialdykkere alle tretten i live, til stor glede og lettelse for guttenes familier. Noen av de minste barna har ifølge lederen for redningsaksjonen helseproblemer, men tilstanden er ikke alvorlig for noen av dem.

Lynkurs i grottedykking?

Det er mange folk med stor kompetanse på plass ved grotten Tham Luang Nang Non, som er en av Thailands lengste. Men jobben med eventuelt å gi barna en kort opplæring i det som trengs for å få dem ut gjennom den vannfylte grotten, er ikke så enkel som man kanskje kunne tro. Blant annet kan økt vannstand resultere i mange partikler i vannet, noe som reduserer sikten.

– Grottedykking er ikke enkelt. Det kan være vanskelig for folk som ikke har gjort det før, noe helt annet enn å dykke i et svømmebasseng, for grottene har trange ganger. Hvis noe skjer på vei ut, kan det være livsfarlig, sier innenriksminister Anupong Paojinda.

Den vurderingen støttes av den erfarne norske grottedykkeren.

– Barna er ikke dykkere. De er slitne. Dette er en psykisk belastning, sier Mengshoel, som ser positivt på at fotballguttene og treneren deres har klart å holde seg samlet.

– Det er krevende. Skal man dykke med dem ut, så må man gi dem grunnleggende ferdigheter, og blant annet er de ikke vant til å puste under vann. Når vi er på grottedykkerkurs, er vi allerede erfarne dykkere, sier lederen i Grottedykkerforbundet.

Oppdrag i Norge

Begge de britiske dykkerne, Rick Stanton og John Volanthen, deltok under en redningsaksjon da to finske dykkere mistet livet i Pluragrottene i 2014, skriver VG. Stanton deltok også i redningsoppdraget da en norsk dykker mistet livet i det samme grottesystemet i 2006.

To år før det var Stanton med på å redde britiske soldater som var fanget i en grotte i Mexico. Men det er forskjell på å lære soldater og barn å dykke i grotter, understreker Ane Mengshoel.

– Det er ikke lett, men ikke umulig, slår hun fast.

Forbundet hun leder, samler i august hvert år både norske og utenlandske grottedykkere ved Pluragrotten ved Mo i Rana. Da blir det også gjerne besøk i tørre grotter, noe både voksne og barn er med på.

– Dette er en sikker sport hvis man følger rutinene og har rett kompetanse og opplæring, sier Mengshoel.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]