Illustrasjonsbilde av fremmedkrigere i Irak. Foto: AP/NTB scanpix

Barna til fremmedkrigere fengslet i Irak, bør sendes til krigernes hjemland, sier utenriksdepartementet. Det skal dreie seg om flere hundre fengslede barn.

annonse

– Vi ber alle med diplomatiske forbindelser til Irak, om å ta tilbake landsmenn som har sonet straffen sin, samt barna som ikke er dømt, sier talsperson for Iraks utenriksdepartement, Ahmed Mahjoub.

Minst 833 barn fra 14 ulike land lever i dag i fengsler i Irak, ifølge Joint Operations Command (JOC) som koordinerer den USA-ledede koalisjonens krigføring mot IS.

– Irak har informert alle landene som har statsborgere i våre fengsler. Vi har allerede vært i kontakt med ambassadene i Tyskland, Aserbajdsjan, Russland og andre land, om at de må ta imot sine borgere, sier Mahjoub.

Ifølge irakisk lov kan barn helt ned i 9-årsalderen straffes med fengsel, ifølge Human Rights Watch. Tilhørighet til IS kan gi barna opptil fem år i fengsel, mens voldshandlinger kan gi straffer på opp mot 15 års fengsel.

annonse
annonse

Ifølge en russisk diplomatkilde venter 70 russiske kvinner på å få saken sin prøvd for retten, og om lag 100 barn lever i irakiske fengsler.

– Vi prøver å få brakt disse barna tilbake til Russland etter å ha identifisert dem, fordi de fleste av dem mangler identitetspapirer, sier kilden.

NTB-AFP

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett-medlemskap finner du ved å trykke her.