Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock/Chalermphon_tiam
annonse
annonse

Tidligere i år kunne vi lese om en forventet bølge av sommer-ran i Sverige, beskrevet av blant annet Expressen. Gullkjeder og verdifulle halssmykker er lette å få øye på, og enkle å stjele, det trengs bare et enkelt rykk. Når sommeren kommer er det enda lettere.

– Det forekommer nå og da, og det blir jo enda mer vanlig vår og sommer, når folk har mindre klær på seg. Halssmykker er mer synlige og lett tilgjengelige for tyver, sier Nils Norling, pressetalsperson ved Malmö-polisen.

Ikke noe nytt

annonse

Trenden er ikke ny, også tidligere år har den svenske polisen gått ut med advarsler om halskjede-rykkere. I mai i fjor skrev blant andre Dala-demokraten om de samme fremgangsmåtene, og det var sort sett unge kriminelle som sto bak. Polisen i Falun etterforsket flere slike saker både Falun, Borlänge og i Rättvik og advarte om systematiske ran som foregikk på samme måte. Én person distraherte offeret, mens en annen rykker til seg halskjedet.

Ikke bær synlige smykker

I 2015 gikk polisen i Kista ut og anbefalte folk å ikke gå med synlige gullsmykker ute blant folk.

– Vi har ikke gjort det tidligere, men nå har vi en situasjon der vi har hatt et antall henvendelser der det har vært vanskelig for dem som har blitt utsatte, og gullkjedet har vært det som har lokket. Det er naturligvis opptil hver og en, men er man engstelig kan man selv velge å ikke ha på seg smykket så synlig, sa Lennart Levander fra politiet.

annonse

I år har blant annet Polisen Skärholmen lagt ut en advarsel på Facebook, og oppfordrer folk til å dele posten slik at andre også kan advares.

– Fremgangsmåten er den samme, sier Skärholmen-polisen. En gruppe unge menn omringer, dytter eller på andre måter distraherer en person, og rykker deretter av halskjedet.

Så gjenstår det å se om denne nye trenden også vil innta Norge.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Skjermdump fra Facebook
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon