Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

En mann i 60-årene fra Tjeldsund i Ofoten er siktet for seksuelle overgrep mot flere barn under 16 år. Ifølge politiet har antallet fornærmede økt til 40.

Mannen ble pågrepet 5. desember i fjor etter et anonymt tips måneden før, og politiet i Ofoten har etterforsket saken siden den gang. Politiet opplyser nå at etterforskningen i all vesentlighet er gjennomført, og at politiets jurister skal gjennomgå saken før den oversendes Statsadvokaten i Nordland for påtalemessig avgjørelse, trolig i løpet av høsten.

Selv om det er 40 fornærmede i saken, er mannen foreløpig ikke siktet for overgrep mot alle.

annonse

– Nå som etterforskningen av saken er ferdig, skal juristene gjøre en konkret vurdering av om siktelsen skal endres, og eventuelt utvides, sier etterforskningsleder Ragnhild Normann til NTB.

Nekter straffskyld

Da mannen ble pågrepet, ble han siktet for seksuelle overgrep, herunder seksuell handling med barn under 16 år og seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor barn under 16 år. I all hovedsak dreide det seg om unge gutter.

Hvor mange personer mannen er siktet for overgrep mot, ønsker ikke Normann å opplyse om. Advokat Erling Kristoffersen Malm, som forsvarer den overgrepssiktede mannen, opplyser imidlertid til NTB at det var tre fornærmede i den siste siktelsen mot mannen fra 30. januar i år, og at mannen utover det ikke er siktet for et konkret antall overgrep.

annonse

Mannen har forklart seg for politiet i fire avhør, men stiller seg uforstående til mistanken som er rettet mot ham. Han ble løslatt fra varetekt i februar.

– Min klient nekter straffskyld, opplyser Erling Kristoffersen Malm.

Gutter i tenårene

Da mannen ble pågrepet, ble det opplyst at det var 14 fornærmede, og at de fleste av dem var gutter som var mellom 14 og 17 år gamle da hendelsene skal ha funnet sted. I februar opplyste politiet at det var 22 fornærmede i saken. På fem måneder er altså dette tallet nesten doblet.

– Siktelsen er den samme som tidligere, men 40 personer har nå status som fornærmet i dette sakskomplekset, sier etterforskningsleder Ragnhild Normann.

Politiet har gjennomført avhør av alle de mener er fornærmet i saken, i tillegg til en rekke vitner.

– Den omfattende etterforskningen bygger i all vesentlighet på disse avhørene, avhørene av siktede, samt analyse av elektroniske spor. Kripos har bistått med avhør av fornærmede og vitner som er bosatt i andre deler av landet, opplyser Normann.

Flere henleggelser

Den siktede mannen har tidligere vært under etterforskning for lignende tilfeller. I 1999 var han mistenkt for seksuallovbrudd mot et barn under 16 år, men denne saken ble henlagt samme år. Politiet har tidligere opplyst at de har gått gjennom denne saken i forbindelse med den pågående etterforskningen.

Mange av hendelsene som har vært etterforsket, strekker seg opp mot 40 år tilbake i tid. Politiet venter derfor at mange av sakene vil måtte henlegges på grunn av foreldelse.

annonse

– Politiet vil understreke at alle som har valgt å stå fram, har bidratt til etterforskningen. Vi ønsker å berømme alle sammen for at de valgte å forklare seg for politiet, med den belastningen det medfører, sier Normann.

(@NTB)

[email protected]

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon