Israelske bulldosere i Khan al-Ahmar, Onsdag, 4. juli, 2018. (AP Photo/Majdi Mohammed)
annonse

Demonstranter forsøker å stanse bulldoserne i en beduinlandsby som Israel vil rasere på den okkuperte Vestbredden.

Israel fikk klar beskjed av Norge allerede i juni om ikke å iverksette beslutningen om å rive landsbyen Khan al-Ahmar, der det ligger en delvis norskfinansiert barneskole.

Storbritannia og Frankrike har også sluttet seg til FNs menneskerettsråds krav til Israel om å la være å rive boligene.

annonse

Israel har sendt flere styrker til landsbyen, og de rundt 180 innbyggerne fikk onsdag beskjed om at soldater har fått ordre om ta over veiene inn til landsbyen. Det gjør at innbyggere frykter at rivingen av boligene i Khan al-Ahmar er nært forestående.

Onsdag ble titalls personer skadd i sammenstøt mellom israelsk politi og demonstranter i landsbyen øst for Jerusalem.

B’Tselem-ansatt pågrepet

Frankrikes utenriksdepartement fordømmer den planlagte rivingen og fastslår at den er i strid med folkeretten, skriver avisa Haaretz. Storbritannia gjentok onsdag sin fordømmelse av planene og har protestert til den israelske regjeringen.

annonse

Demonstrantene prøvde onsdag å stanse en israelsk bulldoser, og noen demonstranter klatret oppå den i protest. Elleve personer ble pågrepet, flere av dem for å ha kastet stein, ifølge israelsk politi.

Blant de pågrepne var en av lederne i den israelske menneskerettsgruppa B’Tselem, opplyser organisasjonen.

Flere til sykehus

35 personer ble skadd, fire av dem er brakt til sykehus, ifølge palestinsk Røde Halvmåne. Politiet sier tre israelske betjenter er blant de skadde, og at en av dem er brakt til sykehus.

Israel mener Khan al-Ahmar og den norskstøttede skolen ble bygget på ulovlig vis. Aktivister påpeker at landsbybeboerne ikke hadde noe annet alternativ enn å bygge boligene uten byggetillatelser.

Det er fordi papirer så godt som aldri gis til palestinere i de delene av den okkuperte Vestbredden der Israel har full sivil kontroll.

annonse
Norge tok opp saken

Israel har tidligere revet et stort antall palestinske hjem på den okkuperte Vestbredden.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i Stortinget i juni at Norge har tatt saken opp direkte med israelske myndigheter og bedt om at landsbyen ikke rives.

– Vi er godt kjent med den vanskelige situasjonen for innbyggerne i Khan al Ahmar. Norge har også tidligere oppfordret Israel til å trekke ordre om riving av flere bygninger og annen infrastruktur, sa Søreide.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse