Israelske bulldosere i Khan al-Ahmar, Onsdag, 4. juli, 2018. (AP Photo/Majdi Mohammed)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Demonstranter forsøker å stanse bulldoserne i en beduinlandsby som Israel vil rasere på den okkuperte Vestbredden.

Israel fikk klar beskjed av Norge allerede i juni om ikke å iverksette beslutningen om å rive landsbyen Khan al-Ahmar, der det ligger en delvis norskfinansiert barneskole.

Storbritannia og Frankrike har også sluttet seg til FNs menneskerettsråds krav til Israel om å la være å rive boligene.

Israel har sendt flere styrker til landsbyen, og de rundt 180 innbyggerne fikk onsdag beskjed om at soldater har fått ordre om ta over veiene inn til landsbyen. Det gjør at innbyggere frykter at rivingen av boligene i Khan al-Ahmar er nært forestående.

Onsdag ble titalls personer skadd i sammenstøt mellom israelsk politi og demonstranter i landsbyen øst for Jerusalem.

B’Tselem-ansatt pågrepet

Frankrikes utenriksdepartement fordømmer den planlagte rivingen og fastslår at den er i strid med folkeretten, skriver avisa Haaretz. Storbritannia gjentok onsdag sin fordømmelse av planene og har protestert til den israelske regjeringen.

Demonstrantene prøvde onsdag å stanse en israelsk bulldoser, og noen demonstranter klatret oppå den i protest. Elleve personer ble pågrepet, flere av dem for å ha kastet stein, ifølge israelsk politi.

Blant de pågrepne var en av lederne i den israelske menneskerettsgruppa B’Tselem, opplyser organisasjonen.

Flere til sykehus

35 personer ble skadd, fire av dem er brakt til sykehus, ifølge palestinsk Røde Halvmåne. Politiet sier tre israelske betjenter er blant de skadde, og at en av dem er brakt til sykehus.

Israel mener Khan al-Ahmar og den norskstøttede skolen ble bygget på ulovlig vis. Aktivister påpeker at landsbybeboerne ikke hadde noe annet alternativ enn å bygge boligene uten byggetillatelser.

Det er fordi papirer så godt som aldri gis til palestinere i de delene av den okkuperte Vestbredden der Israel har full sivil kontroll.

Norge tok opp saken

Israel har tidligere revet et stort antall palestinske hjem på den okkuperte Vestbredden.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sa i Stortinget i juni at Norge har tatt saken opp direkte med israelske myndigheter og bedt om at landsbyen ikke rives.

– Vi er godt kjent med den vanskelige situasjonen for innbyggerne i Khan al Ahmar. Norge har også tidligere oppfordret Israel til å trekke ordre om riving av flere bygninger og annen infrastruktur, sa Søreide.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]