Illustrasjonsbilde. Berlin, Germany, Monday, July 2, 2018. (AP Photo/Michael Sohn)
Del saken
 • 105
 •  
 •  
 •  
 •  

Angela Merkel sier spørsmålet om hvordan man skal håndtere innvandring inn til EU og på tvers av medlemslandene kan avgjøre om unionen overlever.

EU må kunne tilby et forent, juridisk holdbart og realistisk standpunkt om flyktning- og migrantspørsmålet for å ikke fremmedgjøre sine borgere, sa den tyske statsministeren i en tale i nasjonalforsamlingen Bundestag onsdag.

– Vi må etablere et regime for enhver type migrasjon, slik at folk får inntrykk av lov og orden opprettholdes, sa Merkel.

Asylkompromiss

For kun to dager siden unngikk hun regjeringskrise nettopp på grunn av innvandringsspørsmålet. Innenriksminister Horst Seehofer kom i konflikt med Merkel da han varslet at han ville stenge grensa for migranter som fra før var registrert i andre europeiske land, og tilbød å trekke seg fra regjeringen.

Løsningen ble et asylkompromiss, som blant annet innebærer at det skal bygges transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, på grensa mellom Tyskland og Østerrike.

Støtte fra Orban

Onsdag åpnet Ungarns statsminister Viktor Orbán, en av Merkels skarpeste kritikere i EU, noe overraskende for å støtte den tyske planen. Forutsetningen er at Merkel blir enig med Østerrike, som har uttrykt bekymring for planen, først.

– Rekkefølgen må være først forhandlinger mellom Tyskland og Østerrike, og så forhandlinger mellom Østerrike og Ungarn, sier Orban til den tyske avisen Bild.

–Kun da, hvis den tyske posisjonen er klar, kan det bli forhandlinger mellom Tyskland og Ungarn, sa han videre.

Orban var onsdag på besøk i Berlin og møtte Bundestag-president Wolfgang Schäuble. Torsdag holder han samtaler med Merkel i den tyske hovedstaden.

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 105
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]