Illustrasjonsbilde. Wikimedia Commons Foto: Edosolis
Del saken
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Åtte pensjonerte offiserer er i Chile dømt til 15 års fengsel for drapet på sangeren Victor Jara i 1973. En niende ekssoldat er dømt til fem års fengsel.

– Dommer Miguel Vazquez Plaza har dømt ni pensjonerte medlemmer av hæren for deres ansvar i drapet på sanger Victor Jara og tidligere fengselsdirektør Littre Quiroga Carvajal i september 1973 i Santiago, heter det i en uttalelse fra retten.

De åtte som er dømt til 15 års fengsel er i tillegg idømt ytterligere tre års fengsel for å ha bortført Jara og Quiroga. Den niende offiseren er dømt til fem års fengsel for medvirkning til drapene, samt to måneder for medvirkning til bortføringene.

Jara var en av landets mest kjære musikere. Han sies å ha inspirert store musikere som U2 og Bob Dylan, og i 2013 æret Bruce Springsteen Jara under en konsert i Santiago.

Jara var aktivist på venstresiden og ble pågrepet under det CIA-støttede militærkuppet mot marxisten Salvador Allende, som var blitt valgt til president tre år tidligere. Kuppet brakte diktatoren Augusto Pinochet til makten.

Jara ble pågrepet 12. september 1973, dagen etter kuppet, og ble sammen med rundt 5.000 andre politiske fanger fraktet til nasjonalstadionet i hovedstaden Santiago, der han ble banket opp, torturert og skutt med 44 kuler.

Sangeren ble senere et ikon for hundrevis av artister som ble utsatt for menneskerettighetsbrudd under Pinochet-regimet, og for hele den chilenske motstandsbevegelsen mot Pinochets militærjunta som styrte i 17 år.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]