Migrants aboard the Open Arms aid boat, of Proactiva Open Arms Spanish NGO, rejoice as the ship approaches the port of Barcelona, Spain, Wednesday, July 4, 2018. The aid boat sailed to Spain with 60 migrants rescued on Saturday in waters near Libya, after it was rejected by both Italy and Malta. (AP Photo/Olmo Calvo)
Del saken
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Et redningsskip med 60 migranter om bord har ankommet den spanske havnebyen Barcelona, etter å ha blitt avvist av både Malta og Italia.

Skipet, som tilhører den spanske organisasjonen Proactiva Open Arms, ville først legge til kai i Italia lørdag, men innenriksminister Matteo Salvini mente Malta var nærmere og ba dem ta det imot.

Etter at også Malta hadde sagt nei, sa Spania til slutt ja til at skipet kunne legge til kai i Barcelona. Etter over fire dager på sjøen ankom skipet Open Arms byens nordøstlige havn onsdag formiddag.

Skipet ble dermed det andre som har lagt til kai i Spania i sommer etter å ha reddet migranter i Middelhavet, selv om landet ligger betydelig lenger unna Libya enn Italia og Malta.

– Et helvete

Proactiva Open Arms sier migrantene er fra 14 ulike land, og at alle er ved god helse. Blant de 60 er fem kvinner, en niåring og fire tenåringer. Etter å ha blitt satt i land skal de gjennomgå helsesjekker og ID-kontroll.

Deretter vil samtlige få 45 dager på seg til å søke asyl i Spania eller andre land i EU. Migrantene ble oppdaget i en gummibåt i internasjonalt farvann, rundt 55 kilometer fra kysten av Libya. Det er en historie som har gjentatt seg gang etter gang i Middelhavet de siste årene.

En av migrantene om bord, den 23-årige palestineren Izeddin al-Ghalban, sier han er lettet over at Open Arms nådde fram før libyske myndigheter. Hans første forsøk på å nå Europa ble hindret av at båtmotoren brøt sammen, mens det andre ble stanset av Libyas kystvakt.

– Libya er helvete, sier al-Ghalban til nyhetsbyrået AP.

– Torturert

På veien til Spania har flere av migrantene om bord i Open Arms forsøkt å lære grunnleggende spansk, i håp om å få asyl i Spania. Andre har slektninger i Belgia, Tyskland eller Frankrike.

Honorere Bitcha, som forlot Kamerun i 2014 for å lete etter arbeid etter å ha fått ansvaret for fem søsken etter foreldrenes død, vil søke asyl i Spania. I likhet med mange andre som ender opp med å dra via Libya på sin ferd mot Europa, sier Bitcha at han ble gjort til slave og utsatt for tortur.

Med tårer i øynene setter han seg på kne for å demonstrere hvordan han ble pisket av kriminelle gjenger som tvang ham til å ringe en av sine brødre via telefon.

– De ville at han skulle høre skrikene mine etter hvert slag. Torturen fortsatte til broren min kunne betale løsepenger, sier han.

– Mitt eneste håp nå er at Spania lar meg bli. Jeg må nesten satse på det, for hvis de ber meg dra, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre med livet mitt, sier han videre.

– Taxitjeneste

Via en avtale inngått mellom libyske myndigheter, Italia og EU plukker libysk kystvakt opp flyktninger og migranter i libysk farvann for å hindre dem fra å dra til Europa. Deretter blir de plassert i leirer i Libya i påvente av hjemsendelse til sine hjemland.

Utenfor libysk farvann har flere hjelpeorganisasjoner stått klare for å redde migranter fra drukningsdøden i Middelhavet. Slike redningsoperasjoner har imidlertid blitt stadig vanskeligere ettersom Italias nye regjering har stengt havnene sine, og kalt båter som Open Arms en de facto «taxitjeneste» for menneskesmuglere i Libya.

Judith Widianou, som flyktet fra vold i Den sentralafrikanske republikk sammen med partneren sin og sønnen Khingsley Dokowada (9), er kritisk til Italias nye linje.

– Hvis noen forlater sitt hjemland, er det fordi det er fare der. Italia må roe sitt hjerte og gjøre det de gjorde tidligere (å redde og ta imot migranter), med guds kjærlighet, sier hun.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]