Irans president Hassan Rouhani. Illustrasjonsbilde Foto: Walter Bieri via Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Iran vil fortsette å overholde atomavtalen dersom de fortsatt kan tjene på det økonomisk på tross av amerikanske sanksjoner, sier president Hassan Rouhani.

Pågripelsen av en iransk diplomat stasjonert i Østerrike i kjølvannet av påståtte bombeplaner mot en iransk eksilgruppe, har truet med å overskygge Rouhanis Europa-reise.

Men arbeidet med å berge atomavtalen (JCPOA) etter USAs brudd, sto fortsatt høyt på agendaen da Rouhani onsdag ankom Østerrikes hovedstad Wien – byen der den historiske avtalen ble signert i 2015.

Da ble Iran ble lovet sanksjonslettelser i bytte mot forsikringer om at landets atomprogram er fredelig.

– Vi kommer til å holde oss til avtalen så langt det er mulig, gitt at vi kan tjene på JCPOA, sa Rouhani etter å ha møtt Østerrikes president Alexander Van der Bellen.

Bergingsforsøk

USA trakk seg fra avtalen og begynte å gjeninnføre sanksjoner mot Iran i mai. Dermed er det opp til Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina å redde avtalen, som ble inngått mellom landene sommeren 2015.

– Hvis de andre landene som er med i avtalen kan garantere for Irans interesser, vil vi fortsette i JCPOA uten USA, sa Rouhani.

Fredag skal utenriksministrene i Iran og fem andre stormakter møtes i Wien i et forsøk på å redde avtalen.

Atomavtalen har vært en hjørnestein i Rouhanis politikk om mer åpenhet mot Vesten. Det at USA har trukket seg fra den har ført til at presidenten har måttet tåle økende kritikk på hjemmebane fra ultrakonservative, som i likhet med president Donald Trump er imot atomavtalen.

Færre utenlandske investeringer

Nye amerikanske sanksjoner truer selskaper fra tredjeland som fortsetter å operere i Iran, og håpet om økte utenlandske investeringer har så langt ikke materialisert seg. I stedet har flere utenlandske selskaper uttalt at de vil stanse aktiviteten i Iran i frykt for sanksjonene.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har i et forsøk på å øke presset mot Irans europeiske partnere, beordret at landet skal forberede seg på å raskt kunne gjenoppta atomaktiviteten sin dersom samtalene bryter sammen.

Pågrepet diplomat

Bare timer før Rouhani ble ønsket velkommen i Østerrike, kalte Wien Irans ambassadør inn på teppet. Østerrike vil nemlig frata immuniteten til den iranske diplomaten som ble pågrepet i Tyskland tidligere i uka.

Han og fem andre er pågrepet, mistenkt av belgiske etterforskere for å ha deltatt i planlegging av et angrep mot et folkemøte i Paris sist helg.

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif hevder anklagene om et bombeattentat mot en marginal iransk opposisjonsgruppe er et forsøk på å avspore oppmerksomheten fra Rouhanis besøk.

Forventer oppklaring

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sier han har diskutert saken med Rouhani.

– Vi forventer en full oppklaring, og jeg vil takke presidenten for å ha forsikret oss om å støtte en slik oppklaring, sa Kurz under en felles pressekonferanse med Rouhani onsdag.

Paris-møtet var arrangert av den omstridte iranske eksilgruppa Folkets mujahedin (MeK).

MeK har anklaget regjeringen i Iran for å stå bak, mens utenriksdepartementet i Teheran onsdag anklaget gruppa for selv å ha fabrikkert angrepsplanene.

(©NTB)

[email protected]

NTB-DPA-AFP

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]