annonse
annonse

Iran vil fortsette å overholde atomavtalen dersom de fortsatt kan tjene på det økonomisk på tross av amerikanske sanksjoner, sier president Hassan Rouhani.

Pågripelsen av en iransk diplomat stasjonert i Østerrike i kjølvannet av påståtte bombeplaner mot en iransk eksilgruppe, har truet med å overskygge Rouhanis Europa-reise.

Men arbeidet med å berge atomavtalen (JCPOA) etter USAs brudd, sto fortsatt høyt på agendaen da Rouhani onsdag ankom Østerrikes hovedstad Wien – byen der den historiske avtalen ble signert i 2015.

annonse

Da ble Iran ble lovet sanksjonslettelser i bytte mot forsikringer om at landets atomprogram er fredelig.

– Vi kommer til å holde oss til avtalen så langt det er mulig, gitt at vi kan tjene på JCPOA, sa Rouhani etter å ha møtt Østerrikes president Alexander Van der Bellen.

Bergingsforsøk

USA trakk seg fra avtalen og begynte å gjeninnføre sanksjoner mot Iran i mai. Dermed er det opp til Storbritannia, Frankrike, Russland og Kina å redde avtalen, som ble inngått mellom landene sommeren 2015.

annonse

– Hvis de andre landene som er med i avtalen kan garantere for Irans interesser, vil vi fortsette i JCPOA uten USA, sa Rouhani.

Fredag skal utenriksministrene i Iran og fem andre stormakter møtes i Wien i et forsøk på å redde avtalen.

Atomavtalen har vært en hjørnestein i Rouhanis politikk om mer åpenhet mot Vesten. Det at USA har trukket seg fra den har ført til at presidenten har måttet tåle økende kritikk på hjemmebane fra ultrakonservative, som i likhet med president Donald Trump er imot atomavtalen.

Færre utenlandske investeringer

Nye amerikanske sanksjoner truer selskaper fra tredjeland som fortsetter å operere i Iran, og håpet om økte utenlandske investeringer har så langt ikke materialisert seg. I stedet har flere utenlandske selskaper uttalt at de vil stanse aktiviteten i Iran i frykt for sanksjonene.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, har i et forsøk på å øke presset mot Irans europeiske partnere, beordret at landet skal forberede seg på å raskt kunne gjenoppta atomaktiviteten sin dersom samtalene bryter sammen.

Pågrepet diplomat

Bare timer før Rouhani ble ønsket velkommen i Østerrike, kalte Wien Irans ambassadør inn på teppet. Østerrike vil nemlig frata immuniteten til den iranske diplomaten som ble pågrepet i Tyskland tidligere i uka.

Han og fem andre er pågrepet, mistenkt av belgiske etterforskere for å ha deltatt i planlegging av et angrep mot et folkemøte i Paris sist helg.

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif hevder anklagene om et bombeattentat mot en marginal iransk opposisjonsgruppe er et forsøk på å avspore oppmerksomheten fra Rouhanis besøk.

annonse
Forventer oppklaring

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sier han har diskutert saken med Rouhani.

– Vi forventer en full oppklaring, og jeg vil takke presidenten for å ha forsikret oss om å støtte en slik oppklaring, sa Kurz under en felles pressekonferanse med Rouhani onsdag.

Paris-møtet var arrangert av den omstridte iranske eksilgruppa Folkets mujahedin (MeK).

MeK har anklaget regjeringen i Iran for å stå bak, mens utenriksdepartementet i Teheran onsdag anklaget gruppa for selv å ha fabrikkert angrepsplanene.

(©NTB)

[email protected]

NTB-DPA-AFP

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon