Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix

Det svenske etterretningstjenesten SÄPO er svært bekymret over veksten i ekstremistmiljøene i landet. Om lag 3000 personer som befinner seg i vårt østre naboland er voldelige ekstremister, og SÄPO får inn flere hundre tips angående terror daglig.

annonse

– Det er det voldelige islamistiske miljøet som har vokst mest, sier Ahn-Za Hagström, senioranalytiker i SÄPO til Aftonbladet.

Antallet ekstremister som er parate til å benytte vold for å oppnå sine mål har øket fra hundrevis til flere tusen. Dette ble meddelt av svensk politi og SÄPO på et seminar ved Almedalsveckan, det politiske arrangementet var inspirasjon til norske Arendalsuka.

SÄPO-sjef Klas Friberg er tydelig på at det er islamistiske grupperinger som er den største trusselen.

– Det er denne gruppen som kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, sier han.

Ahn-Za Hagström opplyser om at økningen i Sverige ikke skjer i forbindelse med at IS har mistet fotfeste i Midtøsten, og at fremmedkrigere reiser tilbake til Vesten.

– De utgjør ikke gjerningsmennene i de attentatene vi har sett de siste årene, sier hun.

Hun presiserer videre at mange mennesker, også de som ikke er medlemmer av en terrororganisasjon, har muligheter til å utføre terrorangrep.

– Mange har en kniv i kommodeskuffen, eller tilgang på et kjøretøy, sier Hagström.

Rikspolitisjefen Anders Thornberg var også til stede på seminaret i Almedalen. Han oppfordrer allmenheten om å fortsette å tipse politiet. Alle må gjøre hva de kan for å forhindre veksten i disse miljøene, før det går så langt at politiet får nyss om konkrete planer, sier han.

– Alle krefter i samfunnet må hjelpe hverandre. Det finnes alltid en ulempe når man går ut med sånne tall og opplysninger, men vi har også et ansvar for å fortelle, det finnes ikke noe annet alternativ, sier Thornberg.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.