Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB scanpix
Del saken
 • 114
 •  
 •  
 •  
 •  

Det svenske etterretningstjenesten SÄPO er svært bekymret over veksten i ekstremistmiljøene i landet. Om lag 3000 personer som befinner seg i vårt østre naboland er voldelige ekstremister, og SÄPO får inn flere hundre tips angående terror daglig.

– Det er det voldelige islamistiske miljøet som har vokst mest, sier Ahn-Za Hagström, senioranalytiker i SÄPO til Aftonbladet.

Antallet ekstremister som er parate til å benytte vold for å oppnå sine mål har øket fra hundrevis til flere tusen. Dette ble meddelt av svensk politi og SÄPO på et seminar ved Almedalsveckan, det politiske arrangementet var inspirasjon til norske Arendalsuka.

SÄPO-sjef Klas Friberg er tydelig på at det er islamistiske grupperinger som er den største trusselen.

– Det er denne gruppen som kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, sier han.

Ahn-Za Hagström opplyser om at økningen i Sverige ikke skjer i forbindelse med at IS har mistet fotfeste i Midtøsten, og at fremmedkrigere reiser tilbake til Vesten.

– De utgjør ikke gjerningsmennene i de attentatene vi har sett de siste årene, sier hun.

Hun presiserer videre at mange mennesker, også de som ikke er medlemmer av en terrororganisasjon, har muligheter til å utføre terrorangrep.

– Mange har en kniv i kommodeskuffen, eller tilgang på et kjøretøy, sier Hagström.

Rikspolitisjefen Anders Thornberg var også til stede på seminaret i Almedalen. Han oppfordrer allmenheten om å fortsette å tipse politiet. Alle må gjøre hva de kan for å forhindre veksten i disse miljøene, før det går så langt at politiet får nyss om konkrete planer, sier han.

– Alle krefter i samfunnet må hjelpe hverandre. Det finnes alltid en ulempe når man går ut med sånne tall og opplysninger, men vi har også et ansvar for å fortelle, det finnes ikke noe annet alternativ, sier Thornberg.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 114
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]