Theresa May samler fredag sine statsråder på landstedet Chequers for om mulig å bli enige om veien videre i brexitforhandlingene. Foto: Dominic Lipinski/ AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En splittet britisk regjering møtes fredag for å peke ut veien videre i brexit-forhandlingene. Nå haster det for Theresa May.

Statsminister Theresa May har så langt ikke klart å få regjeringsmedlemmene til å enes om en felles brexit-politikk. Fredag har hun innkalt regjeringsmedlemmene til møte på statsministerens landsted Chequers. Der bør de bli enige, skal britene få i havn en brexitavtale.

Det er bare ni måneder igjen til britene går ut av EU, og flere sentrale spørsmål er uavklarte. May har lovet at et såkalt «white paper» skal bli offentliggjort neste uke, der det skal gå fram hva britene konkret ønsker skal bli resultatet av brexitforhandlingene.

Irsk floke

– Vi ser fram til at Storbritannia legger fram sitt «white paper», og vi håper virkelig at det vil bringe den nødvendige klarhet og realisme, som kan drive disse forhandlingene framover, sa EU-president Donald Tusk tirsdag.

Han understreket at det er helt nødvendig at det kommer en tilfredsstillende løsning på det irske spørsmålet.

– Dess raskere det kommer et tilfredsstillende forslag fra britene om den irske grensen, dess bedre er sjansen til å få i havn brexit-forhandlingene i år, sa Tusk.

Hva som skal skje ved grensen mellom Nord-Irland og republikken og EU-medlem Irland etter brexit, har seilt opp som den virkelige store nøtten i brexitforhandlingene. EU og Storbritannia er enige om at det må være en sømløs grense, men samtidig har Theresa May slått fast at britene skal ut av EUs tollunion og det indre markedet etter brexit. Hvordan det da skal være mulig å opprettholde en sømløs grense, må britene derfor komme opp med en løsning på som også EU kan svelge.

Mot myk brexit-løsning

Foran fredagens møte har Theresa May signalisert at hun kommer til å lansere et nytt forslag til løsning. Ifølge ITVs politiske redaktør Robert Peston innebærer forslaget «en mykest mulig brexit-løsning». Han skriver at forslaget blant annet innebærer at Storbritannia i praksis forblir i EUs indre marked når det gjelder varer og landbruk.

May ville ikke svare på hva forslaget går ut på da hun mandag orienterte Underhuset om EU-toppmøtet i forrige uke. Der sto brexit på dagsordenen, men britene hadde ikke med seg noe nytt. Det bør de ha til toppmøtet i oktober om alt skal være klart innen utmeldelsen 29. mars neste år.

En endelig brexitavtale må vedtas av EUs medlemsland og EU-parlamentet og skal også opp til avstemning i Parlamentet i London.

Presset på Theresa May er derfor svært stort foran fredagens møte på Cheguers. Det er av flere britiske kommentarer betegnet som hennes viktigste regjeringsmøter siden folkeavstemningen for to år siden.

– Det store spørsmålet er om brexit-tilhengerne i regjeringen vil kjøpe Mays plan, skriver BBCs assisterende nyhetsredaktør John Pineaar i en kommentar.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]