Foto: Olmo Calvo / AP / NTB scanpix
Del saken
  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  

Europarådets menneskerettighetskommissær kritiserer europeiske land for å legge hindringer i veien for båter som redder migranter i Middelhavet.

– Selv om stater har rett til å kontrollere sine grenser, så må det ikke gå på bekostning av menneskerettighetene, sier Dunja Mijatovic torsdag.

Mijatovic viser til flere hendelser nylig der hundrevis av migranter og flyktninger har mistet livet fordi båtene er gått ned uten at noen har kommet dem til hjelp. Hun mener NGO-er spiller en viktig rolle for å redde folk.

– De må stå fritt til å bruke havner og andre fasiliteter til redningsoperasjoner og til å hjelpe migrantene, sier hun.

Både den italienske og den maltesiske regjeringen har tidligere i sommer blokkert private redningsbåter fra havnene sine fordi de ønsker at migrantene skal hentes opp av den libyske kystvakten og føres i land i Libya.

Men Mijatovic sier at myndighetene som koordinerer redningsoperasjoner, må respektere migrantenes rettigheter og ikke sette dem i fare for mishandling.

Ifølge FN risikerer migrantene både mishandling og vilkårlig fengsling i Libya. Migranter i landet er også blitt utsatt for tortur, utpressing, tvangsarbeid og drap.

Ifølge organisasjonen SOS Mediterranee er det ingen private redningsbåter som nå opererer i farvannene mellom Italia, Malta og Libya etter at Italia og Malta ved flere anledninger stengte sine havner for slike båter.

(©NTB)

  • 25
  •  
  •  
  •  
  •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]