Demonstranter protesterer utenfor Høyesterett i Warszawa, 4. juli 2018. Foto: AP/Alik Keplicz
annonse

Det polske parlamentet, der det regjerende Lov- og Rettferdighetspartiet har solid flertall, har tidligere vedtatt en pensjonsreform for dommere som setter ned pensjonsalderen for høyesterettsdommere til 65 år. Tirsdag trådte den nye loven i kraft. Den medfører at 27 dommere, mer enn en tredjedel av høyesterettsdommerne må tre tilbake. Det har de vært lite tilfreds med, og tirsdag var det demonstrasjoner i flere polske byer mot reformen, melder Polsk Radio.

I den polske grunnloven står det at dommere er valgt for en “ubestemt periode” og “skal ikke fjernes”. EU-kommisjonen har tidligere reagert sterkt mot reformen, og bragt den inn for EU-domstolen. Kommisjonen mener at den nye polske loven «undergraver uavhengigheten til domstolenes og dommernes ugjennomtrengelighet». Den polske statsministeren Jarosław Kaczyński hevder på sin side at lovgivingen som gjelder domstolene er et internt forhold i det enkelte EU-land, som EU ikke har noen rett til å blande seg inn i, skriver ukeavisen Gazeta Polska. Han er heller ikke særlig begeistret for dommernes protester. I et intervju med Gazeta Polska sier Jarosław Kaczyński at “det kan ikke utelukkes” at dommere som er imot endringene ønsker å skape en “alternativ juridisk realitet”.

Lov- og Rettferdighetspartiet har begrunnet domstolsreformen med at polske domstoler er ineffektive og at dommere noen ganger er korrupte. Motstanderne frykter at regjeringen har innført reformen som en mulighet for å fjerne dommere som ikke passer inn i deres partiprogram, og erstatte dem med mer «pålitelige» dommere.

annonse

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.