annonse
annonse

Forskningsinstitusjonen Porton Down, like ved Salisbury og Amesbury der det har vært to tilfeller av nervegassforgiftning, forsker nettopp på nervegass.

Porton Down er det britiske forsvarets vitenskapelige og teknologiske laboratorium og forsker på utvikling og testing av kjemiske våpen.

Instituttet ble opprettet i 1916 for å utvikle svar på Tysklands klor- og sennepsgass under første verdenskrig. På 50-tallet utviklet forskerne ved Porton Down CS-gass, også kjent som tåregass, og den dødelige nervegassen VX.

annonse

Det britiske forsvarsdepartementet insisterer på at Porton Down kun har defensive formål, og at senteret arbeider med metoder for å beskytte soldater og sivile mot kjemiske våpen.

Porton Down har de siste årene blant annet vært involvert i bekjempelsen av ebolasmitte og analyser av bruken av kjemiske våpen i Syria.

3.000 forskere jobber på senteret, som har et årlig budsjett på over 5 milliarder kroner.

annonse

Senteret ligger like ved der den russiske kontraspionen Sergej Skripal og hans datter Julia ble alvorlig syke av det britene mener er nervegassen novitsjok, og der to briter ble rammet av den samme giften i helgen.

Porton Down har undersøkt substansen som rammet det engelske paret og fastslått at det igjen dreier seg om novitsjok. Men det er ikke klart om nervegiften fra de to tilfellene er fra samme produksjonsserie.

Novitsjok er en nervegift som ble oppfunnet og framstilt i Sovjetunionen og Russland mellom 1971 og 1993, og britiske myndigheter peker derfor på Russland som ansvarlig for de to tilfellene.

Britene har imidlertid ingen bevis for at giften faktisk kommer fra Russland eller at russiske myndigheter står bak.

Mindre mengder novitsjok skal også ha blitt framstilt i vestlige land, blant annet i Tsjekkia. En liten mengde ble smuglet ut av Russland til Tyskland og deretter analysert i et laboratorium i Sverige.

Formelen ble gitt til flere NATO-land, blant dem Storbritannia og USA, som framstilte mindre mengder, blant annet til å teste motgift.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon