Tilstanden er kritisk for to briter som ble funnet bevisstløse i en bolig i Amesbury nær Salisbury lørdag. Politiet har opplyst at analyser viser de ble utsatt for eksponering av nervegift. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Russland avviser britiske påstander om at landet kan ha tilknytning til det siste tilfellet av nervegiftforgiftning nær Salisbury i England.

– Hvor dumme kan de være som igjen tror at Russland har brukt det såkalte novitsjok? heter det i en uttalelse fra den russiske ambassaden i Nederland, der Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) holder til.

Det gir ingen mening for Russland å bruke kjemiske våpen mens fotballmesterskapet pågår i Russland, og etter at OPCW har blitt utpekt som ansvarlig organ for å granske slike hendelser, heter det videre i uttalelsen.

annonse

Samtidig som uttalelsen fra den russiske ambassaden i Nederland kom torsdag formiddag, opplyste Kreml i Moskva at man der ikke har blitt informert av Storbritannia om det «bekymringsfulle» nye nervegifttilfellet.

I uttalelsen fra Moskva heter det også at britiske myndigheter ikke har vist noen interesse for å gjennomføre felles gransking med Russland.

– Vi har ikke informasjon om hva slags stoff som ble brukt, og hvordan det ble brukt, sa Kremls talsmann Dmitrij Peskov.

annonse

Britisk politi opplyste onsdag at analyser viser at to briter som lørdag ble innlagt på sykehus etter å ha blitt funnet bevisstløse i en bolig i Amesbury, var blitt utsatt for nervegiften novitsjok. Tilstanden deres er kritisk.

Britiske myndigheter mener at novitsjok også ble brukt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter da de ble forsøkt drept i Salisbury i mars.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon