Den siste tiden har debatten om gjengkriminalitet og ruspolitikk stått sentralt i mange norske medier. Flere gammelmedier har kommet etter Resett, og har begynt å beskrive den virkeligheten mange lovlydige borgere på Oslo øst er tvunget til å leve med. I debatten er det mange, særlig på venstresiden, som fremholder betydningen av å satse ekstra mye på fritidsklubber i de særlig utsatte områdene.
Ifølge Resetts kilder i politiet er det imidlertid svært vanlig at fritidsklubber benyttes som rene utsalgssteder for ulovlige rusmidler.
– Tilnærmet ukentlig står det i politiets registre om fritidsklubber på Oslo øst som fungerer som distribusjonsarenaer for kjøp og salg av narkotika. Gjengene rekrutterer også nye medlemmer i disse klubbene, forteller en av Oslo-politiets betjenter Resett.
Av noen blir den påståtte mangelen på fritidsklubber omtalt som en av hovedårsakene til ungdomskriminaliteten på Oslo øst. Dette ble nevnt som en avgjørende faktor i tiltakspakken mot ungdomskriminalitet som ble fremlagt av byrådsleder Raymond Johansen, hvor han bevilget 10 millioner til opprusting av fritidsklubbene i hovedstaden.
Dette gjentas til stadighet, på tross av at det er blitt konstatert at Oslo øst går Oslo vest en høy gang hva gjelder fritidstilbud for ungdommer.
– Folk bør vite at det bare er oppspinn. At det hele er et teater hvor befolkningen holdes for narr av presse, politikere og andre maktpersoner, sier politibetjenten.
Seniorrådgiver Eirik Barstad Wilmann ved Oslo politidistrikts presseavdeling sier til Resett at politiet ikke har noen særskilt strategi for å bekjempe narkotikaomsetning ved fritidsklubbene i hovedstaden.
– Dette er ikke et utbredt fenomen som får særskilt fokus hos våre forebyggende avdelinger per nå. Narkotikaomsetning skjer stort sett over alt: I skolegårder, fritidsklubber, mørke kroker etc. Når det oppdages at narkotikalovbrudd forekommer, tas det tak i. Vi oppretter anmeldelser og iverksetter andre forebyggende tiltak. Er det snakk om mindreårige vil andre relevante instanser og foreldre kontaktes.
Oslo-politiet ønsker fra offisielt hold ikke å uttale seg om enkeltsaker.
– Hvilke konkrete steder dette gjelder kan vi ikke gå inn på i detaljer. Det forekommer fra tid til annen at politiet blir kontaktet om denne type problematikk fra ulike instanser, og da gjør man forløpende vurderinger om konkrete tiltak sammen med de relevante aktørene ved stedene det gjelder, sier Wilmann.
Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen mener derimot at fritidsklubber kan komme til å bidra til mer kriminalitet. Allerede i 2005 avviste hun fritidsklubber som løsning på økende ungdomskriminalitet som en myte. Hun sa derimot at klubbene ville generere mer kriminalitet.
– Her utvikler kriminelle nettverk seg, heller enn å forebygges, sa hun den gang.
Til Fagbladet i år presiserer hun at dersom klubbene ikke har kompetent personell, kan de på ingen måte være forebyggende. Hun bruker det nynazistiske miljøet i Kristiansand som eksempel.
– For å jobbe forebyggende med disse gruppene ble det etablert en fritidsklubb. Resultatet var at nynazistene møtte opp i uniform og tok over klubben. Det endte med at fritidsklubben ble et farlig sted å være, sier Bjørnebekk.
Resetts kilder i politiet er ikke overraskede over at politiet fra offisielt hold forteller at de ikke har et særskilt fokus på fritidsklubber.
– For eksempel fikk politiet nylig melding om at det foregår narkotikasalg på dag- og kveldstid ved en fritidsklubb på Oslo syd. Det er ingen isolert hendelsen, men et eksempel. Vi får jevnlig inn slike meldinger, men en ting er hva vi i politiet får vite, en helt annen er hva politiets offisielle talspersoner ønsker å snakke om, sier kilden.