USAs første runde med straffetoll mot Kina, vil ikke merkes av nordmenn flest. Spørsmålet er hvordan Kina svarer, og hvordan USA igjen svarer på det. Foto: AP / NTB scanpix.
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Handelskrigen mellom USA og Kina vil foreløpig ha liten effekt på Norge, mener økonomene. Det avgjørende spørsmålet er om landene trapper den opp ytterligere.

– Tollen USA innførte fredag, er isolert sett ikke noe vi kommer til å merke noe til, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

Mindre enn fire timer etter at USAs toll på 25 prosent mot et utvalg kinesiske varer trådte i kraft, kom de kinesiske mottiltakene. Heller ikke disse er noe nordmenn vil merke i særlig grad, ifølge ekspertene.

Effektene vil vi først merke dersom handelskrigen eskalerer til et nivå der den begynner å påvirke verdensøkonomien.

– Hvis USA nå svarer med å innføre toll på kinesiske varer verdt 200 milliarder, slik president Donald Trump har truet med, da begynner det å nærme seg noe som er i en størrelsesorden som kan påvirke veksten i USA og veksten i Kina. Dette er noe som vil ha en effekt på verdensøkonomien, og dermed på norsk økonomi, sier Bruce.

Varslet startskudd

Både den første runden med amerikanske tolltiltak, og det kinesiske svaret, har vært et lenge varslet startskudd på handelskonflikten mellom de to landene. Bruce tror derfor de umiddelbare utslagene på aksjemarkedene blir små.

– Børsene har nok priset inn dette for lenge siden. Det som kommer til å styre markedene framover, er hva Trumps neste svar blir, og hvordan Kina svarer på det, sier Bruce.

Han får støtte fra seniorøkonom Knut A. Markussen i DNB.

– Dette har ligget i kortene lenge, sier han.

Usikkerhet

Det som utløser frykt er isteden den store usikkerheten rundt hva som kommer til å skje videre.

– Så lenge dette blir en isolert konflikt mellom Kina og USA vil det være negative effekter for verdensøkonomien, men ikke krise. Frykten her er at det ikke bare blir mellom Kina og USA, sier Bruce.

At Trumps toll mot Kina har trådt i kraft, viser at han mener alvor med truslene sine. Det kan potensielt bety at han også mener alvor med trusler om å innføre toll mot europeiske biler og bildeler, påpeker Bruce.

– Dette er første skudd i handelskrigen, men med vekt på ordet første. Det er veldig usikkert hvor det neste treffer, og hvordan dette eskalerer, sier Nordea-økonomen.

Bremser

Det aller verste scenarioet for Norge, er om amerikansk toll og eventuelle internasjonale mottiltak fører et sammenbrudd i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og internasjonale frihandelsavtaler.

– Dette er avtaler Norge tjener stort på, og som en liten åpen økonomi er Norge også veldig avhengig av import, sier Bruce

Verken han eller Markussen tror imidlertid dette utfallet er særlig realistisk.

– Det kan se ut til at dette vil gå lenger enn vi i utgangspunktet hadde trodd, men det er sterk vekst i både USA og Europa, og jeg kan ikke forstå hvorfor Trump skal ville gjennomføre tiltak som truer den oppgangen, sier Bruce.

– Vi tror per i dag det blir en ytterligere opptrapping, men at den neppe blir like omfattende som det Trump har indikert. Store amerikanske selskaper ville blitt rammet av en kraftig oppskalering av konflikten, og det kan ikke den amerikanske administrasjonen se bort ifra, sier han.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]