Vincent Kompany (t.v.) mener Belgia må fremstå som et lag dersom de skal klare å tukte Brasil i VM-kvartfinalen. Foto: AP Photo/Rebecca Blackwell/NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Forfatter og Morgenbladet-journalist, Marius Lien, tar Brasils Neymar i forsvar før kvartfinalekampen mot Belgia fredag.

Flere store fotballpersonligheter har vært offentlig ute og kritisert Paris Saint Germain-spilleren for sitt overdrevne skuespill under VM. Flere mener Neymars teatralske side av spillet har satt hans enorme kvaliteter som spiller i skyggen.

Nå tar forfatter og Morgenbladet-journalist, Marius Lien, angrepsspilleren i forsvar.

– Det er filming og overspilling i alle kamper. Når Neymar overspiller slås det stort opp i alle medier, mens reaksjonene etter Jordan Hendersons opptreden mot Colombia knapt nok får spalteplass. Mediene fokuserte kun på at engelskmannen hadde gått «Neymar-skolen». Det er en ganske tydelig dobbeltmoral, sier journalisten til NTB.

Lien har skrevet to bøker om brasiliansk fotball og kategoriserer seg som supporter av det søramerikanske laget. Han mener Neymar får ufortjent lite anerkjennelse for sine sportslige prestasjoner.

– Han er en så god fotballspiller at motstanderne ofte ikke har noe annet valg enn å felle ham. Det var en tydelig strategi fra Sveits i første kamp som har fortsatt utover i mesterskapet. Jeg forsvarer ikke filming, men etter at Miguel Layún tråkket på den skadde foten hans i Mexico-kampen, er det kun fokus på Neymar. Ingenting på den åpenbart bevisste handlingen fra Layún.

Europa-kompleks

Ikke siden VM-finalen mot Tyskland i 2002 har Brasil evnet å slå ut et europeisk lag i utslagsrundene. I 2006 ble Frankrike for sterke i kvartfinalen, før Nederland slo ut brasilianerne i Sør-Afrika fire år senere. På hjemmebane i 2014 ble de ydmyket etter alle kunstens regler da Tyskland vant hele 7-1 foran sjokkerte tilskuere i Belo Horizonte.

Skal brasilianerne ta seg til en ny finale må de få en slutt på det europeiske komplekset.

– Laget har utviklet seg siden første gruppespillskamp. Det var litt nervøst mot Sveits, men deretter har vi vokst kamp for kamp. Vi nærmer oss samme nivå som vi viste i kvalifiseringen til mesterskapet, sier Willian til pressen i forkant av kvartfinalen.

Chelsea-spilleren er én av få som fortsatt er med fra 2014-troppen. Han mener laget har vokst siden mesterskapet på hjemmebane.

– Jeg har blitt mer moden og tilegnet meg mer erfaring enn jeg hadde for fire år siden. Det samme gjelder for resten av laget. Vi er mer stabile enn vi var den gangen.

Mister ikke nattesøvnen

Belgias midtstopper, Vincent Kompany, er ikke i tvil om at Brasil har turneringens beste individuelle spillere. Manchester City-spilleren mener de «røde djevlene» må fremstå som et lag dersom de skal ta seg videre til semifinale.

– Individuelt er Brasil det sterkeste laget i VM. De har alltid nøkkelen til å løse en hver situasjon. Det er et kompliment, men det påvirker ikke våre sjanser. Ingen av oss legger oss om kvelden og tenker at vi allerede har tapt mot Brasil. Dersom vi gjør dette til en kamp mellom individualister kommer vi til å tape.

Belgierne vant samtlige tre gruppespillskamper. I åttedelsfinalen lå laget under 0-2, men snudde kampen i løpet av de siste 20 minuttene. Det er første gang et lag har snudd 0-2 til seier på 48 år.

– Det var et stolt øyeblikk for oss. Det var en virkelig test av laget og dets karakter, sa trener Roberto Martínez etter 3-2-seieren.

Oppgjøret mellom Brasil og Belgia spilles i Kazan klokken 20.00 fredag.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]