Keopspyramiden er ruvende. Men selgerne ved Giza er ekstremt pågående og klarer å spolere noe av opplevelsen.
Giza, Kairo: – Souvenirs! Souvenirs! roper den lokale selgeren på gebrokkent engelsk, og fremholder et assortement av unyttige gjenstander oppi ansiktet på meg . – No, thanks! prøver jeg høflig å avslå. Et nei betyr visst bare kanskje. Jeg skynder meg vekk fra turistbussen hvor selgerne svermer rundt som fluer.
Fremfor Keopspyramiden står bevæpnede soldater og vokter inngangspartiet til ett av verdens syv underverk. Keopspyramiden er 138 meter høy, mens hver av sidene er på 230 meter. Ørkensanden rundt pyramiden er fin og hardtrampet av tusenvis av turistføtter som har stampet rundt.
Frem til Den arabiske vår i 2011 fikk Egypt enorme inntektskilder fra turister. Toppåret var 2010, med nesten 15 millioner besøkende. En rekke følgende islamistiske terrorhandlinger har gjort at turismen har avtatt ytterliggere. I 2013 tok Abdel Fattah al-Sisi makten ved coup d’etat og han har holdt landet i et jerngrep, men radikale islamister har likevel herjet på. Da et russisk charterfly eksploderte på Sinai-halvøya og 224 russiske turister døde, fulgte det en krise i den egyptiske turistnæringen. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg var Egypt i 2017 igjen blant de 20 mest populære turistland i verden. I fjor var det ca. åtte millioner besøkende og det ventes omtrent like mange i år, som er langt fra tiden før revolusjonen, men en sterk forbedring fra katastrofeåret 2016, med cirka 5,5 millioner turister..
Skal man få pyramidene helt for seg selv, bør man derfor være grytidlig ute om morgenen. Helst ved soloppgang, fortrinnsvis på en fredag, da har nemlig egypterne fri fra jobb, og går gjerne i moskeen eller tilbringer tid med familien. Om du klarer å finne et sted hvor ikke selgerne oppsøker deg, vil det likefullt være så mange turistbusser som turer frem og tilbake og støy fra alle de andre turistene, at du raskt vil bli revet ut av tankene.
Selv folk som i utgangspunktet ikke har tenkt å kjøpe noe, kommer ofte tilbake til turistbussen nedlasset i ting. Er du totalt uinteressert i suvenirer, er det best å late som du er døvstum. Kommer du i prat med en selger, er det ofte gjort. Et nei betyr bare kanskje, og trickset kan være at selgeren gjerne vil gi deg en gave og raskt nok vil ha en gave tilbake i dollar.
Kunsten å gå ned av kamel
Å ri kamel ved pyramidene er ettertraktet. Man har liksom ikke vært i Egypt uten å ha sittet på en pukkelrygg. Det er i hvert fall det kameleieren vil ha meg til å tro, og smiler bredt mot meg. Av turistlederen har jeg blitt advart om at de tar en billig penge for å la deg komme oppå kamelryggen, men betraktelig mer for å få dyret til å bøye seg ned slik at du trygt kan gå av. Det er en selsom opplevelse å gå ned av en kamelrygg; først føler du at du faller bakover, deretter framover, deretter går du rett ned, før du trygt kan sette foten på bakken igjen.
Da er det mer fristende å ri araberhingst! De vakre dyrene er tryggere og mer komfortable å sitte oppå. Lettere å få dem til å lystre er de også. En mann ved Sakkara-pyramidene, som ligger et par kilometer sør for Giza, leide meg en araberhingst noen timer før på dagen.
– Mister, why don’t you come with me on a ride into the Sahara desert? spør utleieren meg. Han leder an i vår lille ekskursjon, og rir sin araberhingst.
Jo da, det frister med flere dagers ritt i Sahara, men jeg avslår. Ikke bare må jeg tilbake til turistgruppen, men i ørkenen kan alt mulig rart skje om natten.
På hesteryggen får vi nyte synet av Keops i noen minutter. Dette den perfekte måten å nytte Keops-pyramiden på. Med sval ettermiddagsvind, Sahara-ørkenen på den ene siden, utgravningene ved Sakkara på den andre og Giza i horisonten, føltes det som å være en del av et eventyr.