Gülizar Tasdemir (t.h.) avbildet sammen med grunnlegger av den forbudte PKK-geriljaen Abdullah Öcalan. Tasdemir ble torsdag pågrepet i Tyrkia da hun ble uttransportert fra Norge etter å ha fått avslag på sin asylsøknad. Bildet er fra Tasdemirs mobiltelefon og skal være tatt i en PKK-leir i Damaskus i Syria. Foto: Privat / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter at de selv overleverte kurdiske Gülizer Tasdemir (42) til tyrkisk politi. I Tyrkia ble hun satt rett i fengsel.

– Det vi er redd for, er at hun blir utsatt for overgrep nå og senere dømt til en lang fengselsstraff der hun kan bli utsatt for umenneskelig behandling, sier hennes advokat Jan M. Birkeland til NTB.

Tasdemir ble onsdag uttransportert av PU etter å ha fått endelig avslag på sin asylsøknad av Utlendingsnemnda (UNE). Overfor NTB bekrefter PU at Tasdemir ble overlatt til tyrkisk politi ved ankomst til Istanbul, noe som ifølge PU er standard prosedyre.

– Norske myndigheters ansvar opphører når personen er overlevert til hjemlandets myndigheter, skriver kommunikasjonsrådgiver Ellen Cecilie Eriksen i en epost.

Ga telefoner til politiet

PU bekrefter også at Tasdemirs eiendeler, blant annet to mobiltelefoner, ble overlevert til politiet.

På telefonene lå blant annet en rekke bilder som Tasdemir hadde som dokumentasjon på at hun i en årrekke hadde tilhørt den forbudte kurdiske PKK-geriljaen og derfor trengte beskyttelse i Norge. Flere av bildene viser henne selv og PKK-grunnlegger Abdullah Öcalan, som sitter fengslet i Tyrkia på livstid. PKK står på Tyrkias liste over forbudte terrororganisasjoner.

Disse bildene blir nå brukt av tyrkiske myndigheter for å stemple henne som terrorist, ifølge advokat Birkeland.

– Det er stor risiko for at denne uttransporteringen betyr at Norge har brutt artikkel 3 i Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK), som forbyr å sende noen tilbake til tortur og umenneskelig behandling, sier han.

– Folk er livredde

Negar Enayati, bystyrerepresentant for Rødt i Oslo og venninne av Tasdemir, påpeker at tyrkisk politi også har fått fatt i Tasdemirs liste over kontakter.

– Mange i det kurdiske miljøet er nå livredde, sier hun til NTB.

Tasdemir var blant de mange som kom over Storskog med flyktningstrømmen i 2015. Til norske myndigheter forklarte hun at hun hadde vært tilknyttet PKK i Irak og Syria siden 1994, men ble ikke trodd av verken UDI eller UNE.

I avslaget viser UNE også til en verifiseringsrapport gjort i Tyrkia som slår fast at Tasdemir ikke var etterlyst. Men ifølge tyrkiske medier ble det utstedt en arrestordre på henne i 2013.

UNE: Grundig behandling

UNE sier til NTB at de er kjent med hva som nå står i tyrkiske medier om saken, men at de ikke har klarhet i hva som har skjedd i Tyrkia.

– Vi forsøker nå å undersøke dette nærmere, sier avdelingsdirektør Marianne Jakobsen i asylavdelingen.

Hun avviser imidlertid kritikken fra Birkeland.

– Vi mener at saken har fått en grundig behandling i UNE. Den ble behandlet i et nemndmøte hvor hun fikk mulighet til å forklare seg muntlig om saken sin, sier Jakobsen.

Justisdepartementet ønsket fredag ikke å kommentere saken.

UNE mener også Tasdemirs troverdighet er svekket fordi hun først etter at hun kom tilbake fra Tyskland, innrømmet at hun hadde vært soldat i PKK.

I avslaget heter det at «UNE kan ikke se at opplysningene som fremgår setter henne i noen spesiell fare ved retur til Tyrkia».

Den spente situasjonen i Tyrkia har blant annet ført til en økt tilstrømming av tyrkiske asylsøkere til Norge de siste månedene.

– Livredde

En tyrkisk advokat som jobber med saken, har opplyst at Tasdemir nå befinner seg hos politiets antiterroravdeling i Istanbul.

– Advokaten har ikke fått møte henne. Han trenger en fullmakt fra familien, men de har fått beskjed av tyrkiske myndigheter om ikke å gi fullmakt eller ha kontakt med journalister fra utlandet. De er livredde, sier Enyati.

Enyati og Birkeland vil nå ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]