Motstandere av brexit protesterer utenfor Chequers der Theresa Mays regjering er samlet for å bli enig om et forslag til handelsavtale de kan legge fram for EU. Foto: Stefan Rousseau / PA via AP / NTB scanpix

I et avgjørende møte om brexit kan statsminister Theresa May vente seg motstand og kanskje regelrett opprør fra egne regjeringsmedlemmer.

Den britiske regjeringen er fredag samlet på statsministerens sommerresidens Chequers, uten tilgang på sine mobiltelefoner, for å hamre ut en kompromissplan om de framtidige handelsforbindelsene med EU som også EU kan godta.

Men å få til en plan som både regjeringen samlet står bak, og som EU kan godta, blir en enorm utfordring, bare ni måneder før Storbritannia forlater EU.

Den harde kjernen, som inkluderer utenriksminister Boris Johnson, er skeptisk til hennes forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel.

De mener det vil bregrense Storbritannias mulighet til å inngå nye handelsavtaler med andre land i verden som USA.

En mer EU-vennlig gruppering, blant dem finansminister Philip Hammond, mener at det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover, som truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14.000 ansatte i Storbritannia.

– Hennes majestets regjering har fortsatt ikke peiling, eller i det minste ingen enighet, om hvordan brexit skal gjennomføres uten å gjøre skade, sier Airbus’ toppsjef Tom Enders.

Flere i den harde kjernen, inkludert Johnson og brexit-minister David Davis, møttes privat kvelden før møtet, noe som utløste rykter om at de kunne komme til å gå av om ikke May endrer sitt 120 sider lange forslag.

Men David Lidington, Mays nestkommanderende, regner med at de greier å bli enige i løpet av heldagsmøtet på den gamle herregården, seks mil nordvest for London.

– Jeg tror vi til slutt kommer fram til en enighet, og at vi kan legge fram et tilbud for våre europeiske kolleger, sier han.

(©NTB)