Motstandere av brexit protesterer utenfor Chequers der Theresa Mays regjering er samlet for å bli enig om et forslag til handelsavtale de kan legge fram for EU. Foto: Stefan Rousseau / PA via AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

I et avgjørende møte om brexit kan statsminister Theresa May vente seg motstand og kanskje regelrett opprør fra egne regjeringsmedlemmer.

Den britiske regjeringen er fredag samlet på statsministerens sommerresidens Chequers, uten tilgang på sine mobiltelefoner, for å hamre ut en kompromissplan om de framtidige handelsforbindelsene med EU som også EU kan godta.

Men å få til en plan som både regjeringen samlet står bak, og som EU kan godta, blir en enorm utfordring, bare ni måneder før Storbritannia forlater EU.

Den harde kjernen, som inkluderer utenriksminister Boris Johnson, er skeptisk til hennes forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel.

De mener det vil bregrense Storbritannias mulighet til å inngå nye handelsavtaler med andre land i verden som USA.

En mer EU-vennlig gruppering, blant dem finansminister Philip Hammond, mener at det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover, som truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14.000 ansatte i Storbritannia.

– Hennes majestets regjering har fortsatt ikke peiling, eller i det minste ingen enighet, om hvordan brexit skal gjennomføres uten å gjøre skade, sier Airbus’ toppsjef Tom Enders.

Flere i den harde kjernen, inkludert Johnson og brexit-minister David Davis, møttes privat kvelden før møtet, noe som utløste rykter om at de kunne komme til å gå av om ikke May endrer sitt 120 sider lange forslag.

Men David Lidington, Mays nestkommanderende, regner med at de greier å bli enige i løpet av heldagsmøtet på den gamle herregården, seks mil nordvest for London.

– Jeg tror vi til slutt kommer fram til en enighet, og at vi kan legge fram et tilbud for våre europeiske kolleger, sier han.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]