Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street to attend the weekly session of PMQs at parliament in London, Wednesday, June 13, 2018. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
annonse
annonse

Etter et tolv timer langt møte har den britiske regjeringen internt blitt enige om en strategi for britenes framtid utenfor EU, blant annet om toll og handel.

Maratonmøtet fant sted på Chequers, statsministerens offisielle sommerresidens, fredag.

– I dag, etter detaljerte drøftelser, har regjeringen blitt enige om en kollektiv posisjon for våre framtidige forhandlinger med EU, sa May fredag kveld.

annonse

Hun lyktes dermed å få støtte til en plan om frihandel med EU for industri- og landbruksvarer.

Mays ministre er splittet i synet på brexit-forhandlingene, og det var på forhånd ventet at hun kunne vente seg motstand og kanskje regelrett opprør fra egne regjeringsmedlemmer.

Men å få til en endelig plan som både regjeringen samlet står bak, og som EU kan godta, blir en enorm utfordring, bare ni måneder før Storbritannia forlater EU.

annonse

Den harde kjernen, som inkluderer utenriksminister Boris Johnson, har vært skeptisk til Mays forslag, som innebærer at Storbritannia holder seg nært til EUs regler for varehandel. De mener det vil begrense Storbritannias mulighet til å inngå nye handelsavtaler med andre land i verden som USA.

En mer EU-vennlig gruppering, blant dem finansminister Philip Hammond, mener at det er viktig å opprettholde gode økonomiske bånd til EU og EUs marked på 500 millioner mennesker.

Regjeringen har nylig fått kraftige advarsler fra store selskaper som Airbus og Jaguar Land Rover, som truer med å trekke seg helt ut av Storbritannia om det ikke blir enighet om en frihandelsavtale med EU. Airbus alene har 14.000 ansatte i Storbritannia.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon