annonse
annonse

Evakueringen av guttene som er innesperret i en grotte i Thailand, kan bli framskyndet på grunn av oksygenmangel. Det kan fort bli kritisk, sier norsk ekspert.

Thailandske myndigheter hadde først planer om å gi de tolv guttene og deres fotballtrener grundig opplæring i dykking, før de eventuelt blir brakt ut gjennom de vannfylte og trange grottegangene.

Nå har oksygennivået i grotten begynt å synke, samtidig som vannstanden snart er ventet å stige. Mangelen på oksygen kan fort bli kritisk, sier sikkerhetsleder Marcus Langberg Smestad i Norsk Grottedykkerforbund.

annonse

– Normalt oksygennivå i luften er på cirka 21 prosent. Hvis det går veldig langt under det, og du kommer ned mot 15 prosent, så er det sammenlignbart med å gå langt opp i høyden. Hvis det blir mindre og mindre oksygen i luften, er det fare for skade på vev som har stort oksygenbehov. Det kan man ikke gå med lenge, sier han til NTB.

Trekker oksygenkabel

Natt til fredag omkom en tidligere marinejeger som jobbet med å sikre luftforsyningen til grottesystemet. Redningsarbeidere prøver nå å trekke en kabel inn i grotten for å forsyne den med luft, men dersom situasjonen forverrer seg, kan det bli nødvendig å sette i gang evakuering umiddelbart.

Den norske sikkerhetslederen sier at en midlertidig løsning kan være å frakte flere oksygentanker inn i grotten.

annonse

– De kan ta med seg tanker og tømme dem ut i grotten, og eventuelt bruke tanker til å puste på som en nødløsning. Men det er begrenset hvor lenge man kan drive med det, sier Smestad.

Vannet kan stige

Lørdag er det ventet kraftig regn, og selv om store pumper går for fullt for å hente ut vann fra grottene, regner man med at vannstanden vil stige, noe som vil gjøre en eventuell evakuering enda vanskeligere.

– Først trodde vi barna kunne bli der inne over lengre tid, men ting har endret seg, og vi har begrenset med tid, sier marineoffiser Apakorn Yookongkaew til AFP.

Guttene, som alle er mellom 11 og 16 år, og den 25 år gamle fotballtreneren deres, har vært innesperret i den oversvømte grotten i nærmere to uker. Over tusen redningsarbeidere er på plass ved Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen nord i Thailand.

Grotteeksperter har tidligere sagt at den tryggeste løsningen kan være å levere forsyninger til guttene fram til vannet trekker seg tilbake. Regnsesongen varer imidlertid til oktober og med mangelfull oksygentilførsel kan det bli dødelig å bli værende.

Men turen ut kan også være farlig.

– Det er svært risikabelt. Tenk på det, en marinejeger døde nettopp, så hvordan vil det gå for en tolv år gammel gutt, spør Rafael Aroush, en israelsk frivillig som bistår i redningsarbeidet, overfor AFP.

– Ekstra stressmoment

Guttene og fotballtreneren er utslitte, men i hovedsak fysisk friske. De har øvd på å puste med dykkermasker og har alle fått hvert sitt sett med dykkerutstyr, ifølge AP.

annonse

Ferden ut av grotten tar rundt seks timer for erfarne dykkere.

– Det er tydeligvis noen veldig trange partier man må komme seg gjennom. Guttene er sannsynligvis veldig motiverte for å komme seg ut. Så lenge de klarer å holde roen, skal det kunne gå, men det er helt umulig å si hvordan de vil reagere i en sånn situasjon. I utgangspunktet er det ikke noe i veien for at barn kan dykke i grotter, men en av grunnene til at barn ikke driver med det er jo at det er ekstremt viktig å være rolig og kontrollert i alt man gjør, sier Smestad.

Dersom evakueringen må skje raskt, rekker guttene ikke grundig opplæring.

– Det verste som kan skje er at du får panikk. Da blir det farlig. Med ekstra tidspress blir dette enda et stressmoment.

(©NTB)

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon