Migrantrer og aktivister demonstrerer mot den israelske regjeringens plan om å repatriere afrikanske migranter, Jerusalem 4. april 2018. Foto: Reuters/Ronen Zvulun
annonse
annonse

Mer enn 20 000 ulovlige innvandrere har den siste tiden forlatt Israel. De fleste har reist tilbake til sine hjemland, der de opprinnelig påstod at de ble forfulgte. Men lokket av et tilskudd på 3500 dollar forsvant frykten. Nå gjenstår ifølge Israel Hayom 35 000 «flyktninger», de fleste fra Eritrea. Israel hadde en avtale med to afrikanske land om repatriering, og ordningen var vedtatt av nasjonalforsamlingen, men ble satt til side av Høyesterett og sabotert av frivillige organisasjoner.

Nå er den israelske regjeringen likevel i ferd med å fremforhandle avtaler med fem land i Afrika, hvor de håper å kunne sende de ulovlige innvandrerne, og hvor de ikke kan påberope seg å være i fare for forfølgelse.

Landene som den israelske regjeringen er i forhandlinger med har ikke blitt identifisert, da Israel frykter at dette ville avspore forhandlingene. Tidligere, da enkelte frivillige organisasjoner fikk høre om nye avtaler med afrikanske land, satte de disse landene under press og torpederte avtalene effektivt, skriver Israel Hayom. De israelske myndighetene har den siste tiden gitt beskjed til mange av de gjenværende 35 000 innvandrerne om at de får valget mellom å ta med seg 3500 dollar og reise frivillig, eller å bli plassert i fengsel i påvente av tvungen utsendelse.

annonse

Samtidig presser beboere i de fattige sørlige bydelene i Tel Aviv på regjeringen for å få fortgang i utsendelsene. De forteller ifølge den israelske avisen at deres nabolag har blitt ytterligere skadet av de store konsentrasjonene av ulovlige innvandrere, og har bebudet flere demonstrasjoner for å presse regjeringen. Som en del av kampanjen vil det bli holdt en stor demonstrasjon i nærheten av statsministerens bolig i Jerusalem. “Regjeringen har stått stille, og dette har skapt anarki i det sørlige Tel Aviv,” sier en talsmann for de israelske beboerne.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon