Jimmie Åkesson, leder i det svenske partiet Sverigedemokraterna, tror hans parti blir det største i Sverige etter hvert. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / NTB scanpix
Del saken
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Sverigedemokraterna sikter mot å bli største parti ved valget i Sverige til høsten, sier partileder Jimmie Åkesson i et intervju med TT.

– Vi skal bli det største partiet. Om det blir i dette valget eller senere, det vet vi ikke. Men vi er helt sikre på at vi før eller senere blir største parti, og på lang sikt det statsbærende partiet, sa han.

I intervjuet som er gjort i Almedalen i den politiske uken på Gotland, sier Åkesson at det som skiller partiet fra tidligere, er at det hele tiden favner bredere og tiltrekker seg velgere fra mange deler av samfunnet.

– En målgruppe for oss er innvandrere. Der må vi bli bedre på å få fram at uansett hvor man er født i verden, eller hvor ens foreldre er fra, så har man en plass i Sverige om man skikker seg vel og vil tilpasse seg, sier han.

Sverigedemokraterna sikter seg også inn mot kvinner. Bare 25 prosent av partiets medlemmer i dag er kvinner, og for å øke støtten fra dem, vil partiet legge vekt på trygghet og bedre arbeidsvilkår innen omsorgssektoren, samt lov og orden i utsatte områder.

Når han blir bedt om å tippe hvilke partier som blir de største ved valget, svarer Åkesson at nummer én blir Sverigedemokraterna, nummer to Socialdemokraterna og til slutt Moderaterna.

Sverigedemokraterna ser på Socialdemokraterna som hovedmotstanderen og tar sikte på å ta over sosialdemokratenes rolle i svensk politikk.

– De har gjort sitt. Dette er vår tid, sier partisekretær Richard Jomshof.

Tror KD ryker ut

Han har tidligere ønsket seg en koalisjonsregjering med Moderaterna og Kristdemokraterna (KD), men nå tror han at Kristdemokraterna ikke greier sperregrensa på 4 prosent og ryker ut av riksdagen.

– Jeg begynner å tro det. Man kan stemme taktisk hvis det går veldig bra for ens eget parti, men at Moderaterna-velgere skal stemme taktisk når Moderaterna selv ligger dårlig an, ser jeg ikke for meg, sier han.

– Vi vet ikke om Alliansen overlever eller hvordan den parlamentariske situasjonen blir etter 9. september, understreker han.

På vippen

Slik det ligger an to måneder før valget, får verken Alliansen eller de rødgrønne flertall, mens Sverigedemokraterna kommer inn med en enda større gruppe enn nå og kommer på vippen.

Om de to blokkene ikke vil være avhengig av Sverigedemokraterna, må de derfor samarbeide med hverandre. Den eneste mulige flertallsregjeringen uten støtte fra SD, vil trolig bli en koalisjon mellom Moderaterna og Socialdemokraterna, men det er vanskelig å se for seg.

Kristdemokraternas leder Ebba Busch Thor holder fast ved at Moderaternas leder Ulf Kristersson bør bli statsminister etter valget, selv om den borgerlige Alliansen blir mindre enn de rødgrønne. Men samarbeid med Sverigedemokraterna avviser hun.

De to andre partiene i Alliansen, Liberalerna og Centern, ser annerledes på det og mener at en Alliansen-regjering som er mindre enn de rødgrønne ville bli avhengig av Jimmie Åkessons aktive støtte. Og Åkesson har gjort det helt klart at støtte fra Sverigedemokraterna ikke er gratis.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 4
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]