Luftangrep mot IS. Foto: Nabaa Media / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Syriske regjeringsstyrker har tatt kontroll over en viktig grenseovergang mot Jordan som har vært kontrollert av opprørere siden 2015.

– Biler med russisk militærpoliti og representanter fra den syriske regjeringens grenseadministrasjon har kommet til grenseovergangen Nasib uten å møte motstand, sier Rami Abdulrahman leder for Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Overtakelsen av grenseovergangen kommer etter at opprørerne tidligere fredag kom til enighet med Russland om at det skal utstasjoneres russisk militærpoliti ved grenseovergangen Nasib. De er også enige om en våpenhvile og at opprørerne gradvis skal overlevere våpnene sine.

Jordanske myndigheter har også forsterkninger til grensen, i forbindelse med den nye utviklingen fredag.

Grenseovergangen har vært under opprørernes kontroll siden 2015, og er viktig for handelen mellom Syria og Jordan.

Samtaler etter kraftig bombing

Opprørerne tok selv initiativ til nye samtaler etter at syriske regjeringsstyrker, sammen med Assad-allierte Russland, har gjennomført kraftige luftangrep mot opprørernes posisjoner etter at de første samtalene brøt sammen onsdag.

Samtalene mellom opprørerne og Russland fant sted i byen Busra al-Sham, som regjeringsstyrkene nylig gjenerobret fra opprørerne. Tidligere samtaler har også funnet sted i denne byen.

Under samtalene ble det også forhandlet om overgivelse av opprørernes gjenværende territorium i den vestlige delen av Daraa-provinsen, samt den sørlige halvparten av den delte provinshovedstaden Daraa by. Det har foreløpig ikke kommet rapporter om noen enighet rundt dette.

330.000 på flukt

Bombingen var fredag formiddag noe mindre kraftig enn den hadde vært det siste døgnet, men fremdeles ble det sluppet enkelte tønnebomber over den østlige delen av Daraa.

Regjeringsstyrkene og Russlands offensiv i Sør-Syria ble igangsatt 19. juni, og rundt 330.000 mennesker har ifølge FN blitt sendt på flukt.

FNs sikkerhetsråd holdt torsdag et hastemøte om situasjonen i Sør-Syria, men Russland la ned veto mot en felles uttalelse fra sikkerhetsrådet.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]