USAs utenriksminister Mike Pompeo (t.h.) og Nord-Koreas utenriksminister Kim Yong-chol møttes i Pyongyang lørdag. Mens Pompeo mente det var et godt møte, er ikke nordkoreanerne like positive. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nord-Koreas utenriksdepartement kaller samtalene med USAs utenriksminister Mike Pompeo «beklagelige» og sier USA kommer med ensidige nedrustningskrav.

Uttalelsen kommer kort tid etter at Pompeo selv sa at samtalene han hadde hatt med Nord-Koreas utenriksminister Kim Yong-chol i Pyongyang fredag og lørdag, var «svært produktive».

– Dette er kompliserte spørsmål, men vi gjorde framskritt på nesten alle de viktigste områdene. På noen områder gjorde vi store framskritt, på andre er det en del arbeid som gjenstår, sa Pompeo, like før han forlot Nord-Korea for å dra videre til Japan.

Men regimet i Pyongyang har en annen oppfatning av samtalene og hevder at USA har «forrådt» den gode tonen fra toppmøtet mellom president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-nam i forrige måned.

– USA har kommet med ensidige og tyvaktige krav om fullstendig og irreversibel nedrustning i Nord- Korea, heter det i uttalelsene fra Pyongyang.

– Utfallet av oppfølgingssamtalene er svært bekymringsfullt fordi de har ført til en farlig fase som kan endre vår villighet til nedrustning, heter det videre.

Trump og Kim møttes til et historisk toppmøte i Singapore 12. juni. De to lederne virket å komme godt overens, og de undertegnet en felles erklæring om å jobbe for full atomnedrustning på Koreahalvøya.

I erklæringen sto det også at de to landene skulle «anstrenge seg for å skape varig og stabil fred på Koreahalvøya».

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]