USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte sin nordkoreanske motpart Kim Yong-chol i Pyongyang fredag og lørdag. Det er uklart om han også møtte Kim Jong-un. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USAs utenriksminister Mike Pompeo avsluttet lørdag to dager med intense forhandlinger i Nord-Korea om å få på plass konkrete løfter om atomnedrustning.

Under sitt tredje besøk til Pyongyang siden april, og sitt første siden det historiske toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un forrige måned, møtte Pompeo sin nordkoreanske motpart Kim Yong-chol.

Etter det AFP beskriver som to dager med «intense» forhandlinger, uttalte begge utenriksministrene at de fortsatt trenger å «klargjøre» enkelte ting fra sine tidligere samtaler, uten å utdype nærmere.

Pompeo dro kort tid senere videre til Japan, og det er fortsatt uklart om han møtte Kim Jong-un, slik flere hadde ventet på forhånd.

Ekstravagant gjestehus

I motsetning til under tidligere Nord-Korea-besøk, som kun har vart i én dag av gangen, tilbrakte Pompeo natt til lørdag i et ekstravagant gjestehus i Pyongyang etter tre timer med samtaler med Kim Yong-chol dagen før.

Nettopp dette tok den nordkoreanske utenriksministeren opp på en kort pressekonferanse før de to påbegynte lørdagens samtaler.

– Vi hadde veldig seriøse diskusjoner om veldig viktige spørsmål i går. Så med tanke på disse diskusjonene sov du kanskje ikke så godt i natt, sa han.

– Jeg sov helt greit, svarte Pompeo, og la til at Trump-administrasjonen fortsatt ønsker å oppnå en avtale der Nord-Korea kvitter seg med atomvåpnene sine i bytte mot økonomisk hjelp.

– Framgang

Nøyaktig hva de to utenriksministrene fortsatt ønsker å «klargjøre» er uklart, men de to partene har slitt med å bli enige om nøyaktig hva «atomnedrustning» skal innebære og hvordan det skal kunne verifiseres av USA, skriver AP.

I slutterklæringen fra møtet mellom Trump og Kim i juni het det at Nord-Korea forplikter seg til å «arbeide mot fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya», men det sto ingenting om hvordan og når dette skulle skje.

– Vårt ståsted har ikke endret seg, sier Pompeos talsperson Heather Neuert.

– Vi forventer akkurat det presidenten og Kim Jong-un ble enige om i Singapore, og det er at Nord-Korea kvitter seg med atomvåpnene sine, sier hun videre, og legger til at det har vært en viss framgang mot det målet.

(©NTB)

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]tt.no