Det er nok noen som er litt nervøse når de krysser de synlige sprekkene på Preikestolen, men nye målinger viser at fjellet er stabilt, og faren for at det skal rase er liten. Arkivfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Selv om det er flere sprekker på Preikestolen i Forsand i Rogaland er det ingen grunn til å være bekymret for at fjellpartiet plutselig skal rase ut.

Masterstudent Katrine Mo fra NTNU har gått grundig til verks for å analysere stabiliteten i Preikestolen og sprekkene som krysser fjellplatået 600 meter over Lysefjorden, skriver Stavanger Aftenblad. Med opptil 800 besøkende samtidig kunne et plutselig utfall fått katastrofale følger.

Alle som har stått litt nervøse og lagt merke til sprekkene i fjellet, kan trøste seg med at den foreløpige analysen av Mos arbeid viser at sannsynligheten for at Preikestolen skal styrte i avgrunnen er svært lav. Og skulle utspringet rase, vil det trolig ikke skje brått og uten forvarsel – og ikke med folk på platået.

– Det vil komme synlige endringer og utvidelser av sprekkene god tid i forveien. Erfaringer fra slike hendelser over hele verden viser at det vil komme forvarsler, sier NTNU-professor Reginald L. Hermanns. Han er også seksjonsleder i Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) som sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har bestilt masterarbeidet til Mo.

Geologene frykter heller ikke at et eventuelt ras skal utløse noen voldsom flodbølge. Til det er volumet i Preikestolen for lite.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]