Telenor - et symptom på synder begått for lang tid siden. Foto: Kristoffer Nyblin Kaspersen / SCANPIX .
Del saken
 • 85
 •  
 •  
 •  
 •  

Den enorme boten på kr 788 millioner viser alvoret i saken som er blitt rullet opp de siste par uker knyttet til Telenors dobbeltrolle innen telekommunikasjon.

Legg tilMen Telenor er bare et symptom på synder som er begått for lang tid siden.

For elendigheten startet allerede tidlig på 1980-tallet under Dereguleringen av kraft og telemarkedet med troen på å sikre påliteligheten i de nasjonale infrastrukturer og skape et konkurranseforhold som skulle sikre lavere priser og større konkurranse.

Dette har dessverre vist seg å ende i en svært uheldig offentlig sammenblanding av forvaltningsrollen og det å drive business med våre nasjonale forvaltningsressurser. De to mest sentrale personene i denne misforståtte deregulering var daværende olje- og energiminister Eivind Reiten (SP) som trumfet gjennom Energiloven i Stortinget i 1991 og Tormod Hermansen (AP) sin deregulering og omstilling av Televerket fra et direktorat til statsforetaket som ble Telenor i 1991 (statsaksjeselskap i 1994). De borgerlige regjeringer har også rotet seg inn i denne uheldige sammenblandingen uten å forstå konsekvensen av disse forhold.

Elendigheten i kraftmarkedet er nå også synliggjort med vårens uheldige ACER-avstemning. Energiloven av 1991 er kort sagt, at man ikke på prinsipielt grunnlag har klart å skille mellom forvaltning og business. Loven åpnet for et fritt marked for kjøp og salg av vannkraftbasert elektrisk energi (forvaltning), og dermed også en energiutbygging som er mer markedsstyrt og mindre avhengig av prognoser og politiske vedtak. Loven plasserte Norge i fremste rekke internasjonalt med hensyn til misforstått liberalisering og frislipp av kraft- og telemarkedet.

Politikere og toppbyråkrater glemte at samfunnets fellesgoder er et forvaltningsansvar og ikke skal bli offer for kremmervirksomhet og settes ut på anbud. Det må fastslås at utbygging og drift av infrastruktur skal og vil alltid være et politisk anliggende og til enhver tid avhengig av landets folkevalgtes prioriteringer og budsjetter. Telenors monopolsituasjon på infrastruktur som også må benyttes av andre tjenesteleverandører i konkurranse med Telenor burde være en åpenbar og uheldig konkurransevridning. Når offentlige organer samtidig driver business blir det en formidabel konkurransevridning som innebærer at det offentlige tilraner seg monopolsituasjoner i sine markeder. I Oslo ser vi jo også et uheldig resultat av sammenblanding i boligmarkedet hvor Boligbygg gjennom dagens byråd håndteres som et monopolisert eiendomskonsern som driftes med offentlig midler og offentlig risiko.

Norge har fått politiske partier på begge sider som ikke forstår politikernes ombudsrolle gjennom sitt forvaltningsansvar. I dag har vi en kunnskapsløs ledelsesstruktur i våre offentlige organer og statsmonopoler som blander FORVALTNING og NÆRING og dermed lammer den nødvendige moderniseringen og ikke minst den viktige digitaliseringen som trengs i Norge. Denne misforståtte politikk blokkerer jo også de nye og innovative IT-selskapene i å få offentlige kontrakter. De offentlige drevne “konsern” velger heller gårsdagens teknologi gjennom valg av utenlandske IT-giganter som hjelper til med å “låse” de nasjonale infrastrukturer til sine IT-plattformer. At disse IT-giganter er norske nullskatteytere i tillegg gjør konkurransesituasjonen enda mer katastrofal.

Nå er det ikke lenger snakk om folkeopplæring men en storstilt folkevalgtopplæring!

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 85
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]