Illustrasjonsbilde. REUTERS/Benoit Tessier
Del saken
 • 287
 •  
 •  
 •  
 •  

Hvert år overfører innvandrere og flyktninger i Tyskland milliarder av euro til sine familier i hjemlandene. Den tyske regjeringen støtter denne typen utviklingshjelp. Mens partiet Alternativ for Tyskland, AfD, mener de er en skandale, skriver den tyske avisen Welt. Overføringene fra innvandrere og flyktninger til deres slektninger hjemme har økt betydelig. I løpet av 2016 var mer enn 20 milliarder dollar (17,7 milliarder euro) fra Tyskland sendt til opprinnelseslandene – mer enn seks milliarder mer enn i 2007.

Dette fremgår i et svar fra den føderale regjeringen på et spørsmål fra AfD-parlamentariske gruppen om “overføringer fra Tyskland”. Tyskland er derfor et av de største kildelandene for private pengeoverføringer. Bare fra USA, Saudi-Arabia og Sveits ble større beløp overført i 2016, skriver Welt.

Forbundsregjeringen skriver i svaret til Alternativ for Tyskland at den mener overføringene er “utviklingsfremmende”. Pengene kommer direkte til stedet der det trengs: det gjør det mulig å kjøpe mat og klær og betale for legens besøk og medisinering i tilfelle sykdom. Takket være den økonomiske støtten, har familier råd til å sende barna sine til skolen. Noen ganger er pengene nok til å starte en liten bedrift, heter det i svaret.

I spesielt fattige land som Kirgisistan, Nepal og Haiti er overføringer en “ekstremt viktig inntektskilde” og utgjorde rundt en tredjedel av bruttonasjonalproduktet, skriver Welt. Det vestlige Balkan har også hatt nytte av det faktum at arbeidere som har emigrert til EU sender penger hjem.

Welt mener at nedgangen i overføringer fra Tyskland til Syria fra 105 millioner (2010) til 27 millioner dollar (2016) er bemerkelsesverdig, men den skyldes trolig det faktum at millioner av mennesker flyktet til nabolandene før borgerkrigen. Mer penger er nå overført til disse landene. For eksempel har årlige overføringer til Libanon siden 2010 økt med 118 millioner dollar til 841 millioner dollar

Alternativ for Tyskland avviser overføringer som et verktøy for utviklingshjelp. Ifølge partiet bør mottakerne av statlige fordeler bli forbudt fra å overføre penger til hjemlandet. Partiets talsmann Markus Frohnmaier mener det er galt å finansiere utviklingshjelp med hjelp av statlige midler tiltenkt som sosialstøtte.

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 287
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]