Selja, 8. juli 2018. Dronning Sonja deltok i feiringen av Bjørgvin bispedømme som fyllte 950 år i dag. Bak henne går ordfører i Selje, Stein Robert Osdal og (t.h) biskop Halvor Nordhaug. Foto: Liv Anette Luane / Det kongelige hoff / NTB Scanpix
annonse
annonse

Dronning Sonja og klima- og miljøminister Ola Elvestuen var søndag på plass på Selje kloster i Sogn og Fjordane for å feire at Bjørgvin bispedømme er 950 år.

– Selje kloster er et magisk og vakkert sted, og denne markeringen har en helt spesiell historisk betydning for Norge, sier Elvestuen til NTB om søndagens markering.

De lærde strides om nøyaktig når det vestnorske bispedømmet, senere omdøpt til Bjørgvin bispedømme, ble grunnlagt. Det eneste man vet, er at det ifølge sagaene skal ha skjedd i Olav Kyrres styringstid (1067-1093).

annonse
– Markerer kristningen

Olav Kyrre grunnla i sin tid bispedømmets første bispesete på den lille øya Selja i Selje i Sogn og Fjordane, og uansett hvilket år selve grunnleggelsen skjedde, skal 950-årsdagen markeres i år.

– Denne dagen markerer kristningen av Vestlandet, sier Elvestuen.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug, Seljes ordfører Stein Robert Osdal og riksantikvar Jørn Holme var også til stede under markeringen.

Kystpilegrimer

Bjørgvin bispedømme hadde planer om å la 950-årsdagen forbigå i stillhet, men interesse fra dronningen og et sterkt ønske fra lokalbefolkningen førte til at det ble feiring likevel.

annonse

Dronningen deltok også på 900-årsmarkeringen i 1968, sammen med sin da nyforlovede kronprins Harald, og kong Olav.

Dronningen åpnet søndag også den nasjonale kystpilegrimsmarkeringen ettersom de fleste pilegrimsreisende kom med båt. Til sammen fem fylker i Norge deltar i kystpilegrimsmarkeringen.

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon