Selja, 8. juli 2018. Dronning Sonja deltok i feiringen av Bjørgvin bispedømme som fyllte 950 år i dag. Bak henne går ordfører i Selje, Stein Robert Osdal og (t.h) biskop Halvor Nordhaug. Foto: Liv Anette Luane / Det kongelige hoff / NTB Scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dronning Sonja og klima- og miljøminister Ola Elvestuen var søndag på plass på Selje kloster i Sogn og Fjordane for å feire at Bjørgvin bispedømme er 950 år.

– Selje kloster er et magisk og vakkert sted, og denne markeringen har en helt spesiell historisk betydning for Norge, sier Elvestuen til NTB om søndagens markering.

De lærde strides om nøyaktig når det vestnorske bispedømmet, senere omdøpt til Bjørgvin bispedømme, ble grunnlagt. Det eneste man vet, er at det ifølge sagaene skal ha skjedd i Olav Kyrres styringstid (1067-1093).

– Markerer kristningen

Olav Kyrre grunnla i sin tid bispedømmets første bispesete på den lille øya Selja i Selje i Sogn og Fjordane, og uansett hvilket år selve grunnleggelsen skjedde, skal 950-årsdagen markeres i år.

– Denne dagen markerer kristningen av Vestlandet, sier Elvestuen.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug, Seljes ordfører Stein Robert Osdal og riksantikvar Jørn Holme var også til stede under markeringen.

Kystpilegrimer

Bjørgvin bispedømme hadde planer om å la 950-årsdagen forbigå i stillhet, men interesse fra dronningen og et sterkt ønske fra lokalbefolkningen førte til at det ble feiring likevel.

Dronningen deltok også på 900-årsmarkeringen i 1968, sammen med sin da nyforlovede kronprins Harald, og kong Olav.

Dronningen åpnet søndag også den nasjonale kystpilegrimsmarkeringen ettersom de fleste pilegrimsreisende kom med båt. Til sammen fem fylker i Norge deltar i kystpilegrimsmarkeringen.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]