Flere barn var blant ofrene for det antatte kjemiske angrepet mot Douma i Øst-Ghouta utenfor Damaskus.. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Amerikanske tjenestemenn hevdet at det syriske regimet hadde brukt nervegassen sarin i et angrep 7. april i år mot den siste gjenværende lommen av opprørere i byen Douma i Øst-Ghouta i sørvest Syria.

– Analyser av bilder fra forrige ukes angrep i Douma peker i retning av den forbudte nervegiften. Og selv om vi har mye bedre tilgjengelig informasjon om bruken av klorgass, har vi også betydelig informasjon som antyder bruk av sarin, sa en tjenestemann den gang.

Flere vestlige mediere viderebrakte disse påstandene, men de er nå tilbakevist ifølge en rapport fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Det er ikke funnet spor av sarin eller andre nervegasser.

annonse

Påstandene om bruk av nervegass ser ut til å kunne legges død. Men det gjenstår likevel noen spørsmål før Assad-regimet kan frikjennes helt for bruk av andre typer kjemiske våpen, ettersom det ble funnet spor av «diverse organiske klorerte kjemikalier (various chlorinated organic chemicals)» på noen steder i byen. Hva dette funnet betyr er dog høyst usikkert. OPCW konkluderer derfor med at funnene er ufullstendige og at den trenger mer tid til å analysere dem.

I OPWCs egne ord: “Gitt informasjonen [som vi har] fått tak i og analysert, på grunnlag av intervjuene og resultatene av laboratorieanalysene, kan FFM [OPCWs Fact-Finding Mission] ikke med sikkerhet fastslå at en bestemt kjemikalie ble brukt som et våpen i hendelsene som fant sted i nabolaget al-Hamadaniyah og i Karm al-Tarrab-området.”

Denne konklusjonen strider med hva NRK har rapportert om funnet. Statskanalen påstår at det er funnet spor av kjemiske våpen i Douma i Syria og gir følgende begrunnelse: «OPCW bekrefter at det er funnet ulike blandinger av klorgass i Douma i Syria etter det påståtte kjemiske angrepet der 7. april.»

annonse

Det påståtte kjemiske angrepet ble stort sett fordømt av vestens regjeringer – inkludert USA, Storbritannia og Frankrike, og ledet til at disse landene tok ut tre forskjellige steder angivelig knyttet til produksjonen av kjemiske våpen i et koordinert missilangrep 14. april, 2018.

 

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon