Flere barn var blant ofrene for det antatte kjemiske angrepet mot Douma i Øst-Ghouta utenfor Damaskus.. Foto: AP / NTB scanpix
Del saken
 • 605
 •  
 •  
 •  
 •  

Amerikanske tjenestemenn hevdet at det syriske regimet hadde brukt nervegassen sarin i et angrep 7. april i år mot den siste gjenværende lommen av opprørere i byen Douma i Øst-Ghouta i sørvest Syria.

– Analyser av bilder fra forrige ukes angrep i Douma peker i retning av den forbudte nervegiften. Og selv om vi har mye bedre tilgjengelig informasjon om bruken av klorgass, har vi også betydelig informasjon som antyder bruk av sarin, sa en tjenestemann den gang.

Flere vestlige mediere viderebrakte disse påstandene, men de er nå tilbakevist ifølge en rapport fra Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Det er ikke funnet spor av sarin eller andre nervegasser.

Påstandene om bruk av nervegass ser ut til å kunne legges død. Men det gjenstår likevel noen spørsmål før Assad-regimet kan frikjennes helt for bruk av andre typer kjemiske våpen, ettersom det ble funnet spor av «diverse organiske klorerte kjemikalier (various chlorinated organic chemicals)» på noen steder i byen. Hva dette funnet betyr er dog høyst usikkert. OPCW konkluderer derfor med at funnene er ufullstendige og at den trenger mer tid til å analysere dem.

I OPWCs egne ord: “Gitt informasjonen [som vi har] fått tak i og analysert, på grunnlag av intervjuene og resultatene av laboratorieanalysene, kan FFM [OPCWs Fact-Finding Mission] ikke med sikkerhet fastslå at en bestemt kjemikalie ble brukt som et våpen i hendelsene som fant sted i nabolaget al-Hamadaniyah og i Karm al-Tarrab-området.”

Denne konklusjonen strider med hva NRK har rapportert om funnet. Statskanalen påstår at det er funnet spor av kjemiske våpen i Douma i Syria og gir følgende begrunnelse: «OPCW bekrefter at det er funnet ulike blandinger av klorgass i Douma i Syria etter det påståtte kjemiske angrepet der 7. april.»

Det påståtte kjemiske angrepet ble stort sett fordømt av vestens regjeringer – inkludert USA, Storbritannia og Frankrike, og ledet til at disse landene tok ut tre forskjellige steder angivelig knyttet til produksjonen av kjemiske våpen i et koordinert missilangrep 14. april, 2018.

 

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 605
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]