Storbritannias utenriksminister Jeremy Hunt. Foto: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Den omstridte helseministeren Jeremy Hunt overtar posten som utenriksminister etter Boris Johnson. Statsminister Theresa Mays regjering stamper videre.
Fredag inngikk regjeringen kompromiss som skulle løse brexit-floken. Det skjedde etter et tolv timer langt maratonmøte i statsministerens sommerresidens Chequers.

Enigheten varte ikke lenge. Søndag kveld gikk brexit-minister David Davis av. Mindre enn ett døgn senere forlot Boris Johnson sin post i regjeringen og avsluttet en turbulent tid som utenriksminister.

Davis og Johnson var blant EU-motstanderne som sto for en såkalt hard brexit. De to trakk seg i tur og orden fordi de er uenige med May om veien videre.

May erstattet mandag Davis med tidligere boligminister Dominic Raab. Senere mandag ble Hunt, som i løpet av sine seks år som helseminister rakk å bli omstridt og kritisert, utnevnt til ny utenriksminister.

Hunt står for en EU-vennlig posisjon og er dermed mer på linje med May. Raab blir sett på som en mulig brobygger mellom fløyene i Mays konservative parti.

Johnson har ved flere anledninger uttalt seg kritisk mot statsministerens myke brexit-linje. Han skal ha sammenlignet det å forsvare Mays brexit-forslag, som hele regjeringen ble enig om fredag, med å «polere avføring».

Overrasket May
– Jeg er lei meg – og litt overrasket over – å ha mottatt brevet etter de fruktbare samtalene vi hadde på Chequers fredag, og det utfyllende og detaljerte forslaget vi ble enige om som regjering, skrev May i et svar til Johnson mandag kveld.
– Som jeg orienterte om på Chequers, så krever enigheten vi oppnådde, full, kollektiv støtte fra regjeringen. Under kampanjen til EU-folkeavstemningen, ble dette kollektive ansvaret midlertidig opphevet. Jeg tillot regjeringsmedlemmene betydelig handlingsrom til å uttrykke sine egne synspunkter underveis. Men enigheten som vi inngikk fredag markerer punktet der dette ikke lenger vil være slik. Hvis du ikke lenger er i stand til å gi den støtte vi trenger for å sikre avtalen i Storbritannias interesser, så er det riktig av deg å tre av, skrev hun.

– Svekket May
Avgangene innebærer ytterligere vanskeligheter for den allerede svekkede May, siden de finner sted idet en lang brexitprosess nærmer seg slutten, mener førstelektor Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo.
– I et slikt kaos er det vanskelig å si hvilken retning dette vil ta, sier Bratberg til NTB.

– Nå spørs det om Johnson vil utfordre May, hennes rolle og lederskap. Framover vil det være en intens og voldsom diskusjon om brexit, og mye kan skje på kort tid, også at det hele kollapser for May, sier han.

Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold mener brexit har splittet det konservative partiet.

– Det er ingen tvil om at dette er et stort slag for hennes autoritet, i den grad hun har hatt noen autoritet, sier Kokkvold.

– Flere kan gå
– Hvis hun ikke skrinlegger Chequers-kompromisset, kommer en annen til å gå. Deretter en annen, så enda en, og enda en, sier en velinformert kilde til BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg.
Men hvis May ikke klarer å tvinge gjennom et kompromiss i eget parti og som tok flere måneder å sy sammen, vil statsministerens styringsevne bli betydelig svekket, påpeker Kuenssberg.

Men en talsmann for May sier statsministeren vil kjempe mot ethvert forsøk på å få henne avsatt.

Det trengs 48 stemmer innad i det konservative partiet for å utløse mistillitsvotering.

(©NTB)
[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]