Polakker protesterer mot den nye loven 4. juli 2018. Foto: (AP Photo/Czarek Sokolowski)
annonse

På spørsmål om Polen vil vurdere å droppe reformen, som blant annet innebærer at en tredel av høyesterettsdommerne må gå av, sier Kaczynski at Polen ikke vil la seg knekke.

annonse

Tusener av polakker har de siste dagene demonstrert mot reformen som får som følge at regjeringen får avgjørende myndighet til å bestemme sammensetningen av høyesterett.

annonse

Kaczynski mener imidlertid at reformen er viktig for å fjerne de siste restene av det kommunistiske systemet.

EU mener reformen er et klart brudd på rettsvesenets uavhengighet og dermed en undergraving av rettsstaten, og har igangsett juridiske tiltak mot den polske regjeringen som kan ende opp i EU-domstolen.

Reformen omfatter å senke aldersgrensa for høyesterettsdommere fra 70 til 65 år, noe som førte til at 27 av domstolens 73 dommere måtte gå av, blant dem høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf som er 65. Dermed kan regjeringen utpeke nye dommere.

annonse
annonse

Gersdorf nektet å gå av og sa at hun i henhold til grunnloven var utnevnt til en periode på seks år som først utløper i 2020.

.NTB-AP

(©NTB)

[email protected]

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.