Polakker protesterer mot den nye loven 4. juli 2018. Foto: (AP Photo/Czarek Sokolowski)
annonse
annonse

På spørsmål om Polen vil vurdere å droppe reformen, som blant annet innebærer at en tredel av høyesterettsdommerne må gå av, sier Kaczynski at Polen ikke vil la seg knekke.

Tusener av polakker har de siste dagene demonstrert mot reformen som får som følge at regjeringen får avgjørende myndighet til å bestemme sammensetningen av høyesterett.

Kaczynski mener imidlertid at reformen er viktig for å fjerne de siste restene av det kommunistiske systemet.

annonse

EU mener reformen er et klart brudd på rettsvesenets uavhengighet og dermed en undergraving av rettsstaten, og har igangsett juridiske tiltak mot den polske regjeringen som kan ende opp i EU-domstolen.

Reformen omfatter å senke aldersgrensa for høyesterettsdommere fra 70 til 65 år, noe som førte til at 27 av domstolens 73 dommere måtte gå av, blant dem høyesterettsjustitiarius Malgorzata Gersdorf som er 65. Dermed kan regjeringen utpeke nye dommere.

Gersdorf nektet å gå av og sa at hun i henhold til grunnloven var utnevnt til en periode på seks år som først utløper i 2020.

.NTB-AP

annonse

(©NTB)

[email protected]

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon