Foto: Illustrasjonsfoto. Shutterstock/Lavizzara
annonse
annonse

Skal du til Filippinene på ferie nå, er det greit å vente i noen dager. Kraftig nedbør er ventet i flere områder av Luzon, deriblant Metro Manila på Filippinene. Det er en sørvestlig monsun som vil bli forsterket av en super syklon som kalles Maria, øst for Luzon. Det lokale navnet vil bli Gardo, og det er ventet at effektene av den vil bli følt på mandag og tirsdag.

Syklonen vil ifølge værvarslene ikke treffe Filippinene direkte, men passere godt utenfor. Japan og sågar Kina derimot, kan vente seg et møte med dette monsteret som er på styrke 5. Det vil si vindstyrke over 220 kilometer i timen.

Siste gang en slik tyfon traff Filippinene, var i 2013, da Yolanda gjorde store ødeleggelser. Den gang ble mange evakuerte av de som bodde på utsatte steder. Det er særlig de fattige som ofte bare bor i en liten bambus hytte eller blikkskur, som er de mest utsatte.

annonse

Trønderen Erlend Johannesen som driver barnehjem i Tacloban, ble hyllet som helt for sitt engasjement for barna under stormen. Hans hjelpearbeide for fattige barn i området via sin organisasjon, Streetlight, har fått mye ros, men også noe ris. Det har vært spekulert i om regler har blitt brutt, og om millionlønninger.

På Filippinene er det viktig å sette seg inn i tipsene myndighetene gir om syklon forberedelser. Det går på alt fra at løse gjenstander blir et missil i de sterke vindene, til å lagre mat og drikke. Foruten de personlige rådene så stanses fly og båttrafikk når kystvakten anser det tilrådelig. Det betyr at man kan bli strandet på en øy noen dager lenger enn beregnet. Det er viktig å lytte til nyhetene som sendes ut i forbindelse med et syklon varsel. Ved eventuelle evakueringer vil myndighetene samle folk i offentlige forsamlingssteder, som feks skoler og rådhus.

Tropiske sykloner er mest vanlig i perioden juni til november, men kan også forekomme utenom den tiden. For nordmenn som reiser til Filippinene på ferie, er det lurt å melde ifra til den norske ambassaden i Manila. På den måten vil man vite hvor på Filippinene du befinner deg i tilfelle det skulle oppstå en nødsituasjon. Ved å følge med på ambassaden sine hjemmesider, vil du også få informasjoner som kan være til stor nytte for deg som nordmann, både ved naturkatastrofer og andre hendelser.

annonse

Du finner informasjonen her: https://www.norway.no/en/philippines/for-nordmenn/

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon