Illustrasjon. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo
annonse
annonse

Sør-Sudans regjeringsstyrker har hengt sivile, brent dem levende og voldtatt over hundre personer, inkludert barn så unge som fire år, ifølge en ny FN-rapport.

Regjeringsstyrker har fulgt en «brent jords taktikk», heter det i rapporten fra FNs høykommissær for menneskerettigheter som ble lagt fram tirsdag.

Hendelsene rapporten omhandler, fant sted i delstaten Unity i april og mai etter kamper i området mellom regjeringsstyrker og opprørere.

annonse

Ifølge FN ble 232 sivile drept i landsbyene Mayendit og Leer. Minst «120 kvinner og jenter ble voldtatt eller gruppevoldtatt, inkludert barn så unge som fire», heter det i rapporten.

– Det må bli konsekvenser for mennene som ifølge rapporten gjengvoldtok en seks år gammel jente, som skar over strupen på eldre landsbybeboere, som hang kvinner fordi de motsatte seg plyndring og som skjøt sivile som flyktet og gjemte seg i sumpene, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein.

Regjeringsstyrker gjennomførte målrettede angrep på sivile, og eldre, personer med funksjonsnedsettelser og svært unge barn ble drept i grusomme voldshandlinger, heter det i rapporten.

– En 20 år gammel kvinne blødde fortsatt etter en fødsel da hun ble voldtatt, heter det også.

annonse

Krigen i Sør-Sudan begynte etter at president Salva Kiir i 2013 ga visepresident Riek Machar sparken som følge av en langvarig maktkamp. De to mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.

Partene i krigen er også en rekke ganger før anklaget for målrettede angrep på sivile.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon