Norges strømprodusenter er avhengige av vann for å produsere strøm. Her et bilde av Djupdal kraftverk i Rollag i Numedal. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Del saken
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  

Prisen på strøm er på et historisk høyt nivå, ifølge SSB. Økningen bidrar i stor grad til å trekke den generelle prisveksten oppover.

Kostnadene for strøm og nettleie er 30,7 prosent høyere enn i juni 2017, ifølge SSB. I juni steg prisene for elektrisitet med 9,9 prosent.

«Siden juli 2015, da strømprisene var på sitt laveste nivå, har prisen på elektrisitet inkludert nettleie steget med rundt 90 prosent», heter det på byråets hjemmesider.

De økte strømprisene utgjør en stor andel av økningen på 2,6 prosent i konsumpriser det siste året.

Lav vekst i matvarepriser

Ifølge SSB hadde økningen i konsumprisindeksen de siste tolv månedene vært på 1,6 prosent om det ikke hadde vært noen oppgang i strømpriser og nettleie.

Matprisene bare steget med 0,4 prosent i samme periode, og Virke omtaler prisveksten som uvanlig svak.

– Prisøkningen denne måneden var mindre enn ventet, siden prisutviklingen på mat har vært uvanlig svak over lang tid. Prisen på handlekurven er nesten den samme som den var for 2 år siden. Prisveksten på mat og drikke de to siste årene sett under ett er på svake 1,2 prosent, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

Høye produsentpriser

Det har vært en kraftig økning i produsentpriser på strøm mellom mai og juni.

Økningen er på 19,4 for elektrisitetsprodusenter, og SSB peker på det tørre og varme været de siste månedene som en medvirkende årsak.

«I løpet av juni gikk fyllingsgraden i norske vannmagasin fra å være på et normalt nivå for denne tiden av året til ett lavere nivå enn medianen for perioden 1990-2017», skriver SSB.

Dyrere industrivarer

Videre skriver SSB at en må tilbake til 2011 for å finne dyrere produsentpriser for elektrisitet enn i juni 2018. SSB viser også til en oppgang i priser på norske industrivarer.

Samlet sett steg disse med 1,1 prosent fra mai til juni, og med 8,5 prosent i perioden mellom juni 2018 og fjorårets juni.

Prisvekst for petroleumsprodukter og metaller er hovedårsaken til oppgangen.

«Dersom man ser bort fra petroleumsprodukter og metaller gikk prisene i industrien ned 0,5 prosent den siste måneden. De samme to industrinæringene har vært viktige for den samlede prisveksten i industrien de siste tolv månedene», skriver SSB.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 • 10
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]