Leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen ønsker fredsprisvinner Liu Xiaobos kone Liu Xia velkommen til Norge for å motta prisen til sin avdøde ektemann. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Åtte år etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen, har hans enke Liu Xia fått forlate Kina. Nå står hun fritt til å hente prisen på sin avdøde ektemanns vegne.

Tirsdag ble det kjent at nobelprisvinner Liu Xiaobos kone, Liu Xia (57), har forlatt Kina etter åtte år i husarrest.

– Dette er veldig gledelig, og det er noe vi har sett fram til lenge, Hun har blitt utsatt for store prøvelser og unødig lidelse til tross for at hun ikke har begått noen forbrytelse, sier leder Berit Reiss-Andersen i Nobelkomiteen til NTB.

Kunstneren Liu Xia har sittet i husarrest i åtte år, på tross av at hun ikke er tiltalt for noen forbrytelse. Ektemannen hennes, som fikk fredsprisen i 2010 for sitt arbeid for demokrati, døde av kreft i juli i fjor. Han hadde da vært fengslet siden 2009.

Mannen fikk aldri selv gleden av å motta fredsprisen. Nå håper Reiss-Andersen at kona vil besøke Oslo og ta imot prisen på hans vegne.

– Vi inviterte henne allerede i fjor, og den invitasjonen står ved lag. Hun er velkommen hit, og vi har gjort den vurderingen at hun uten tvil er ektefellens eneste nærstående og arving, sier Reiss-Andersen, men hun påpeker at det er fullstendig opp til Liu å avgjøre når og på hvilken måte det skal skje.

– Frigjort som følge av internasjonalt press

Komitélederen roser de landene og aktivistene verden over som de siste årene har jobbet for at Liu skulle bli løslatt fra husarresten. Spesielt roser hun Tysklands statsminister, Angela Merkel.

– Merkel fortjener stor honnør for at dette har skjedd. Hun har lagt seg på en konsekvent linje og hatt samtaler med Kina på et meget høyt nivå.

Direktør i fredsforskningsinstituttet PRIO, Henrik Urdal, mener løslatelsen av Liu har blitt mulig grunnet et sterkt internasjonalt press på Kina over tid.

– Kina har mottatt en betydelig kritikk i behandlingen av Liu Xiaobo, spesielt det som ble oppfattet som en sen reaksjon da han ble syk, og et påfølgende dårlig medisinsk tilbud. Jeg tror en stor del av grunnen til at Liu nå løslates kommer av langvarig press, og at ektemannen er død og ikke lenger utgjør det samme problemet, sier Urdal til NTB.

Tror regjeringen vil trå forsiktig

Norges forhold til Kina frøs til etter at den nå avdøde dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. Forbindelsene ble normalisert igjen etter at de to landene ble enige om en politisk erklæring, hvor Norge forpliktet seg å respektere Kinas kjerneinteresser.

– Det er naturlig at Nobelkomiteen inviterer Liu til Norge, alt annet ville vært underlig. Det kan derimot tenkes at den norske regjeringen også nå vil trå forsiktig. Kinesiske myndigheter kan oppfatte det som problematisk om representanter for regjeringen er til stede, men jeg vil også tro at løslatelsen er en kalkulert risiko fra Beijing sin side. Det blir nok ikke en reaksjon lik den i 2010, sier Urdal.

PRIO-direktøren understreker at han synes det er på høy tid at Liu Xiaobo får den anerkjennelsen han fortjener.

(©NTB)

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]