Innenriksminister og CSU-leder Horst Seehofer (midten) i starten av juli. Tirsdag legger han fram en 63 punkt plan for migrasjon. Foto: Michael Sohn / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer skal tirsdag legge fram en omfattende plan for migrasjon. Det skjer i kjølvannet av enighet innad i regjeringen.

Planen skulle egentlig legges fram for fire uker siden.

Framleggelsen ble da utsatt fordi Merkel ikke ville godta å avvise migranter og flyktninger ved Tysklands grenser dersom de allerede er registrert i andre europeiske land, noe Seehofer gikk inn for.

annonse

Regjeringskrisen ble avverget etter enighet om tiltak som var spiselige for alle de tre partiene i statsministerens koalisjon – Merkels CDU, søsterpartiet CSU i Bayern og sosialdemokratiske SPD. Det er disse tiltakene Seehofers plan er ventet å omhandle.

Sentre ved grensen

En del av den 63 punkter lange planen tar trolig for seg sentre ved grensen der migranter og flyktninger kan holdes før de returneres til det europeiske landet de allerede registrert i. Dette forutsatt at Tyskland har inngått en bilateral avtale om retur med landet, noe som var et krav fra både CDU og SPD.

Seehofer hadde også opprinnelig foreslått lukkede sentre, noe SPD nektet å gå med på. Detaljene om sentrene i planen det er enighet om, er imidlertid ikke lekket.

Seehofers plan er også ventet å åpne for at tysk politi kan gjennomføre tilfeldig sjekk av asylsøkere som allerede er i landet.

annonse
EU-tiltak

Planen vil trolig også omhandle felleseuropeiske tiltak det ble enighet om på EU-toppmøtet i slutten av juni.

Blant disse tiltakene er at EU skal opprette et nettverk av såkalte kontrollerte sentre i medlemsland langs middelhavskysten.

Der skal det gjøres en første siling av flyktninger og migranter som settes i land, før de som har rett til asyl, skal bli omfordelt til andre medlemsland for videre oppfølging. Dette skal imidlertid skje på frivillig basis.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon