Agents watch as U.S. President Donald Trump lands with Air Force One at Melsbroek Military airport in Melsbroek, Belgium, Tuesday, July 10, 2018. U.S. President Donald Trump is in Brussels to attend a two-day NATO summit. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USAs president Donald Trump har ankommet Belgias hovedstad Brussel, kvelden før NATO-toppmøtet starter.

Den amerikanske presidenten forlot Washington tidlig tirsdag formiddag, etter nok en ordkrig med sine europeiske allierte om forsvarsbudsjett.

Underveis på flyet tvitret Trump flere ganger. Blant annet gjentok han at NATOs medlemsland må øke sine forsvarsbudsjett.

– NATO-land må betale MER, USA må betale MINDRE. Veldig urettferdig!, skrev han.

Spør om betaling

I en melding litt senere antydet han at NATOs medlemsland bør betale penger til USA:

– Mange land i NATO, som vi er forventet å forsvare, kommer ikke bare til kort når det gjelder å oppnå forpliktelsen om et forsvarsbudsjett på 2 prosent, noe som er lavt, men de er også skyldige i å ikke ha betalt inn penger over mange år. Vil de betale tilbake til USA? skrev han.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte timer i forveien EUs president Donald Tusk og EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker for å undertegne en felles erklæring om tettere samarbeid.

Stoltenberg sa at han venter «robuste» diskusjoner. Men uenighet er normalt mellom venner og allierte, uttalte han.

Møtet med Putin lettest

Tusk kom med en følelsesladd appell der han ba sin amerikanske navnebror om å sette pris på sine allierte.

– Husk dette i morgen når vi møtes på NATO-toppmøtet. Men framfor alt, husk det når du møter Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors, sa Tusk.

Trumps uttalelse om Putin før avreisen til møtet med sine NATO-allierte vekket også oppsikt.

– For å være ærlig, tror jeg møtet med Putin blir det letteste av alle. Hvem skulle trodd det? sa Trump.

(©NTB)

[email protected]

Vi trenger din hjelp. Gi en julegave til Resett i år!

 • kr

Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]