USAs president Donald Trump tar sin Brett Kavanaugh i hånden etter å ha offentliggjort ham som sin nominasjon til landets høyesterett. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix

USAs president Donald Trump har nominert Brett Kavanaugh, en 53 år gammel republikaner, til ny dommer i landets høyesterett.

annonse

Kavanaugh har de siste elleve årene vært dommer ved USAs ankedomstol, den nest høyeste rettsinstansen i landet.

– Det er ingen i USA som er bedre kvalifisert for jobben og ingen som fortjener den mer, sier Trump i sin begrunnelse for nominasjonen. Selv takker Kavanaugh presidenten og kaller nominasjonen en ære.

– Min juridiske filosofi er enkel; En dommer må være uavhengig og tolke loven, ikke skape den, sier 53-åringen.

Nest yngst

Anthony Kennedy, dommeren som nå pensjonerer seg og som Kavanaugh håper å bli arvtakeren til, har fungert som en svingstemme mellom de konservative og liberale blant de ni høyesterettsdommerne. Dersom Kavanaugh blir godkjent i Senatet, vil han sørge for konservativt flertall.

– Han har liberale venner som han snakker med om et bredt spekter av temaer, men han er utvilsomt en konservativ mann, sier tidligere statsadvokat i Maryland Doug Gansler, som er demokrat og en god venn av Kavanaugh, til Politico.

Fordi han bare er 53 år gammel, vil Kavanaugh trolig bli sittende i flere tiår dersom han blir godkjent av Senatet. Amerikanske høyesterettsdommere sitter livet ut eller til de frivillig sier opp.

Neil Gorsuch, Trumps første dommerutnevnelse, som ble tatt i ed i april i fjor, er med sine 50 år den eneste høyesterettsdommeren som er yngre enn Kavanaugh. Trump er en av svært få presidenter som har fått nominere to dommere til høyesterett.

Møter motstand

At Kavanaugh blir godkjent av Senatet, er langt fra gitt. Hvis John McCain, som er kreftsyk, ikke kan møte når Senatet skal behandle saken til høsten, mangler Republikanerne flertall med bare 49 av 100 senatorer på Trumps side.

– Ved å velge Brett Kavanaugh til høyesterett har president Donald Trump lagt reproduktive rettigheter og friheter og helseomsorgen til millioner av amerikanere på en juridisk skjærefjøl. Jeg vil motsette meg nominasjonen og håper brorparten av Senatet vil gjøre det samme, sier Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet.

Det er også knyttet usikkerhet til flere republikanske senatorer som kan finne på å stemme mot sine egne. Republikanske Susan Collins og Lisa Murkowski trekkes blant annet fram fordi de støtter kvinners rett til selvbestemt abort, en rettighet som kan komme til å forsvinne dersom Kavanaugh blir godkjent.

Den republikanske Kentucky-senatoren Rand Paul skriver på Twitter at han gleder seg til å møte Kavanaugh «med et åpent sinn». Amerikanske medier har tidligere sitert anonyme kilder på at Paul kommer til å stemme mot Trumps nominasjon.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.