Nettgiganten Facebook er ilagt en bot tilsvarende i overkant av 5 millioner kroner i Storbritannia i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen. Foto: AP / NTB scanpix.
annonse
annonse

Det britiske datatilsynet har ilagt Facebook en bot tilsvarende drøyt 5 millioner kroner for ikke å tilstrekkelig ha beskyttet brukernes personlige data.

Bøtene er et ledd i den britiske etterforskningen av hvorvidt personopplysninger fra Facebook ble misbrukt i forkant av folkeavstemningen om brexit i 2016.

Det britiske datatilsynet (ICO) begynte å granske Facebook tidligere i år, da det begynte å dukke opp beviser for at det britisk-baserte selskapet Cambridge Analytica via en app hadde høstet data fra titalls millioner brukere verden over.

annonse

– I 2014 og 2015 tillot Facebook-plattformen en app som endte opp med å høste data fra 87 millioner brukere verden over, som i tur ble brukt av Cambridge Analytica under det amerikanske presidentvalget og den britiske brexit-avstemningen i 2016, sier ICO-leder Elizabeth Denham.

– ICOs etterforskning konkluderer med at Facebook brøt loven gjennom å ikke beskytte brukernes informasjon godt nok, sier hun videre.

Bota på litt over 5 millioner kroner er bare lommepenger for nettgiganten Facebook, som basert en omsetning på nærmere 100 milliarder kroner i første kvartal i år kan generere den pengesummen på rundt syv minutter. I henhold til den britiske personvernsloven er det imidlertid den strengeste straffen det er mulig å ilegge selskapet.

Hadde regelbruddet skjedd på et senere tidspunkt, ville britene kunnet ilegge Facebook bøter tilsvarende 4 prosent av selskapets omsetning globalt, i henhold til reglene som ble introdusert under EUs personvernforordning GDPR.

annonse

– Under det nye regimet ville boten definitivt vært mye høyere, sier Denham.

(©NTB)

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon