Nettgiganten Facebook er ilagt en bot tilsvarende i overkant av 5 millioner kroner i Storbritannia i kjølvannet av Cambridge Analytica-skandalen. Foto: AP / NTB scanpix.
annonse

Det britiske datatilsynet har ilagt Facebook en bot tilsvarende drøyt 5 millioner kroner for ikke å tilstrekkelig ha beskyttet brukernes personlige data.

annonse

Bøtene er et ledd i den britiske etterforskningen av hvorvidt personopplysninger fra Facebook ble misbrukt i forkant av folkeavstemningen om brexit i 2016.

annonse

Det britiske datatilsynet (ICO) begynte å granske Facebook tidligere i år, da det begynte å dukke opp beviser for at det britisk-baserte selskapet Cambridge Analytica via en app hadde høstet data fra titalls millioner brukere verden over.

– I 2014 og 2015 tillot Facebook-plattformen en app som endte opp med å høste data fra 87 millioner brukere verden over, som i tur ble brukt av Cambridge Analytica under det amerikanske presidentvalget og den britiske brexit-avstemningen i 2016, sier ICO-leder Elizabeth Denham.

– ICOs etterforskning konkluderer med at Facebook brøt loven gjennom å ikke beskytte brukernes informasjon godt nok, sier hun videre.

annonse
annonse

Bota på litt over 5 millioner kroner er bare lommepenger for nettgiganten Facebook, som basert en omsetning på nærmere 100 milliarder kroner i første kvartal i år kan generere den pengesummen på rundt syv minutter. I henhold til den britiske personvernsloven er det imidlertid den strengeste straffen det er mulig å ilegge selskapet.

Hadde regelbruddet skjedd på et senere tidspunkt, ville britene kunnet ilegge Facebook bøter tilsvarende 4 prosent av selskapets omsetning globalt, i henhold til reglene som ble introdusert under EUs personvernforordning GDPR.

– Under det nye regimet ville boten definitivt vært mye høyere, sier Denham.

(©NTB)

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett medlemskap og gir ikke tilgang til medlemsinnhold. Resett medlemskap finner du ved å trykke her.


Ved å bruke kommentarfeltet erkjenner du at du har lest og forstått våre regler for kommentarfeltet. Disse finner du her.