Dele Alli er blant de unge engelske stjernene som skal prøve å henvise et halvt århundre med sluttspilltraumer til historiebøkene. Han mener han ennå ikke har vist sitt beste i VM. Foto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
Del saken
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

England prøver å legge et halvt århundre med sluttspilltraumer bak seg i VM-semifinalen mot Kroatia onsdag. Håpet er at unggutta skal vise vei.

England spiller sin første mesterskapssemifinale på 22 år og håper å ta seg til den første finalen på 52 år for å sikre den første tittelen på like lenge. Men det gjelder seniorfotball. I fotball-VM for mannlige spillere jager England ekte hattrick.

I fjor ble det nemlig engelsk triumf både i U20-VM i Sør-Korea og i U17-VM i India. Everton-spiss Dominic Calvert-Lewin avgjorde for U20-laget og ble tredje engelskmann (etter Geoff Hurst og Martin Peters i 1966) som har scoret i en VM-finale. Phil Foden (2), Rhian Brewster, Morgan Gibbs-White og Marc Guehi gjorde dem selskap da U17-laget vendte 0–2 til 5–2 over Spania i sin VM-finale.

Ingen av de unge verdensmesterne er med i årets England-tropp, men den er likevel full av unge spillere som gjerne bidrar til å revidere Englands sluttspillhistorie.

Dele Alli og Raheem Sterling er blant de yngste spillerne i troppen. Ingen av dem har hentet fram sitt aller beste så langt i mesterskapet, men de har kvaliteter som gjør at Kroatia frykter dem.

Vet jeg kan bedre

– Jeg har snakket med landslagssjefen og noen av de andre spillerne om at jeg ikke føler at jeg har spilt så bra som jeg burde, sa Alli etter kvartfinalen der han selv scoret 2-0-målet mot Sverige.

– Jeg gjør jobben min defensivt, men er ikke skarp nok med ballen. Jeg vet at jeg kan bedre.

Tilsvarende tanker har ganske sikkert Sterling, som i løpet av mesterskapet har passert 1000 dager uten landslagsscoring. Manchester City-spissen scoret 23 mål på 46 kamper for klubblaget forrige sesong. I landslagsdrakt har han to mål på 42 kamper, det forrige i 2015.

– Jeg håper han har spart det til de to siste VM-kampene. I starten av forrige sesong klaget folk over at han scoret for lite, og så begynte han å pøse dem inn, sier klubbkamerat Kyle Walker til Talksport.

Kroatias landslagssjef Zlatko Dalic frykter det samme. Han trakk fram Sterling som spilleren kroatene må passe spesielt på i semifinalen.

– Han er veldig rask, og samspillet hans med Harry Kane er svært farlig, sa han.

Unge helter

22-årige Alli og 23-årige Sterling var de to yngste i Englands startoppstilling mot Sverige. Lagkaptein Harry Kane, som er 24, var femte yngst. Han har scoret seks av Englands 11 mål i mesterskapet.

Bare sju av spillerne i årets VM-tropp var født forrige gang England spilte semifinale i et VM-sluttspill, og nesten ingen av dem var gamle nok til å bli traumatisert av straffesparkmissene til Stuart Pearce og Chris Waddle i Torino i 1990.

Danny Rose var to dager gammel, Jordan Henderson er par uker og Kyle Walker en drøy måned. Eldstemann i årets VM-tropp, Ashley Young, var noen dager unna sin femårsdag.

Marcus Rashford (20) og Trent Alexander-Arnold (19) var ikke engang født da dagens landslagssjef Gareth Southgate misset det avgjørende straffesparket i EM-semifinalen i 1996.

Onsdag skal de unge britene prøve å utrette noe som ikke traumatiserer, men heller inspirerer nye generasjoner av engelske fotballtalenter.

(©NTB)

[email protected]

Resett er en dugnad og trenger lesernes hjelp. Donasjoner fra dere holder hjulene i gang. Tusen takk!

 • kr
Eller betal til kontonummer 1503.94.12826
Vårt vipps-nummer er 124526
SMS: Støtt oss med et fast beløp på 59 kr pr måned ved å sende “Resett fast” til 2474
SMS: Støtt oss med et enkeltbeløp på 200 kr ved å sende “Resett” til 2474
Andre måter å donere på finner du på Støtt oss siden.
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velkommen til Resetts kommentarfelt

Kommentarer forhåndsmodereres, det kan derfor ta noe tid før de dukker opp i kommentarfeltet. Skriv gjerne kort. Resett tar ikke ansvar for lenker til andre sider og for filmlenker. Resett står ikke inne for meningene som uttrykkes av den enkelte kommentator. Alvorlige personangrep, hets, trusler og oppfordring til vold, spamming, trolling og avsporing av debatten er ikke tillatt. Det oppfordres til normal høflighet. Resett forbeholder seg retten til å fjerne enhver kommentar uten begrunnelse. Ved å kommentere her godtar du disse betingelsene. Gjentatte brudd på betingelsene kan føre til utestengelse.
Har du spørsmål knyttet til kommentarfeltet kan du sende det til [email protected]